11/03

In Memoriam Gilbert Van Manshoven

van-manshoven

Gilbert Van Manshoven.

Op zondag 10 maart overleed Gilbert Van Manshoven. De Tongerenaar maakte eind jaren zestig furore in de nationale halve fond en dat bracht hem tot op de Olympische Spelen in Mexico.

Gilbert Van Manshoven was een van de vele Limburgers die in de kleuren van RFC Luik ontbolsterde. Dat gebeurde niet onder leiding van Frans Borremans, maar aanvankelijk wel bij Marcel Alavoine, die voordien ook Gaston Reiff en Etienne Gailly onder zijn hoede had. Toen Van Manshoven ging studeren in Leuven kwam hij, na het overlijden van Alavoine, onder de vleugels van Mon Vanden Eynde. In die Leuvense groep werd de Luikenaar een regelmatige trainingspartner van onder meer Olympisch kampioen Gaston Roelants. Gilbert studeerde af in Leuven als licentiaat lichamelijke opvoeding en kinesist, maar blessures dwarsboomden zijn verdere loopbaan. In 1968 werd Gilbert Belgisch kampioen 800m - zijn enige nationale titel - en lukte dat jaar ook zijn persoonlijk 800m-record: op het kleine sintelbaantje van Cointe, klokte hij op 1 augustus  van dat Olympisch jaar  1’47”7 en die prestatie bracht hem in Mexico. Die eerste Spelen op hoogte liep voor vele Europese midden- en lange afstandslopers slecht af. De toen 22-jarige Van Manshoven werd in de tweede serie kansloos uitgeschakeld als 5de in 1’52”3. Zonder WK’s, waren atleten in die tijd aangewezen op Europese kampioenschappen om internationaal te scoren. De EK van Athene 1969 haalde Van Manshoven niet, maar twee jaar later was hij er opnieuw bij, maar dan in de 1500m. Via zijn PR van 3’40”8, gelukt in Heverlee op 14 juli 1971, voldeed hij aan de eisen voor deelneming in Helsinki. Maar ook in de Finse hoofdstad, waar Lismont met de Europese marathontitel internationaal doorbrak, overleefde Van Manshoven de series niet als 9de in 3’45”0. Tussenin, tijdens de winter van 1970, trad Gilbert nog aan in de eerste officiële Europese indoorkampioenschappen in Wenen. Ook in de Oostenrijkse hoofdstad strandde Van Manshoven  op 14 maart in zijn 800m serie als 6de in 1.53.1.

Na zijn actieve carrière gaf Van Manshoven nog les aan de Limburgse hogeschool, schreef hij cursussen tennis voor Bloso en speelde ook een rol in de doorbraak van tennisspeler Christophe Van Garsse. Gilbert verloor de atletiek nooit uit het oog en toen zijn vriend Karel Lismont de Tongerse talenten Dieter en Maarten Kersten onder handen nam, hielp hij bij het opstellen van hun trainingsprogramma’s voor kracht, stabiliteit en lenigheid van de tweeling uit zijn stad.

Gilbert Van Manshoven werd geboren op 26 mei 1946 in Rijkel-Tongeren. Hij werd 73 jaar.

De afscheidsplechtigheid zal zaterdag  in de aula van uitvaartzorg Driesen, Rutterweg 12 in Tongeren om 11u00 plaatsvinden. 
U kan hier het overlijdensbericht bekijken.

(met dank aan Karel Lismont voor de info).