01/06

In Memoriam: Etienne Staelens

staelens

Etienne Staelens ontvangt namens KAAG op 4 mei 2003 de trofee als Belgisch interclubkampioen vrouwen in Merksem. Etienne liet geen enkele gelegenheid voorbijgaan om 'zijn' KAAG ter plaatse aan te moedigen.

Op 29 mei is Etienne Staelens, erevoorzitter KAA Gent Atletiek op 93-jarige leeftijd overleden. Etienne was een begrip in de Gentse sportwereld. Meer dan zeventig jaar lang drukte hij zijn stempel op het reilen en zeilen van de club.

Eerst als atleet die samen met Bert Cauwels, Daniël Janssens en Albert Lowagie vanaf 1951 drie keer Belgisch kampioen werd op de 4 x 800m. Individueel scoorde Etienne het hoogst op 5 juli 1953, toen hij in Brussel brons won in de 800m van het BK 2de categorie. Hij stond ook aan de wieg van de professionalisering van de trainingen bij de Buffalo’s. Zo ging hij een trainerscursus volgen bij NILOS, de voorloper van BLOSO. Hij werd lesgever in de trainersschool en zetelde ook in de technische commissie van de Koninklijke Belgische Atletiekbond.

Etienne Staelens heeft verschillende generaties atleten onder zijn hoede gehad, waarvan een paar het internationale niveau haalden, zoals tienkamper Régis Ghesquière en 400 meter loper Gaby De Geyter. Daarna werd hij bestuurslid en ook voorzitter van de club. Zijn carrière sloot hij af met de titel van erevoorzitter. Etienne laat zijn echtgenote Jacqueline en vijf kinderen na.

Met dank aan Frank De Cloet