10/03

In Memoriam Albert Roelants

roelants-bert

Albert 'Den Beer' Roelants.

De Antwerpse werptrainer Albert Roelants is vorige zondag overleden op 98-jarige leeftijd. ‘Den Beer’, zoals Roelants steevast werd genoemd, was van 1941 tot 1996 actief bij AAC en nadien bij Brabo AC. Onder zijn begeleiding behaalden zijn atleten ontelbare nationale titels en records. Pas op 92-jarige leeftijd (!) zette Roelants een punt achter zijn trainerscarrière.

Roelants was in de jaren '40 en '50 zelf actief als werper, voornamelijk in het hamerslingeren en het kogelstoten, onder leiding van Paul De Saedeleer. ‘Den Beer’ verzamelde liefst twaalf nationale selecties. Nadat De Saedeleer in 1961 overleed, stapte Roelants in zijn voetsporen. Het was de start van een succesvolle carrière als trainer. Roelants leerde de knepen van het vak in Leverkussen bij de toenmalige Duitse nationale werptrainer Georg Küpper. Jarenlang trok hij richting Leverkussen om zijn kennis bij te werken. Roelants trainde onder meer Lode Wijns, de voormalige meervoudige Belgische recordhouder in het speerwerpen die in 1968 deelnam aan de Olympische Spelen in Mexico. Daarnaast trainde hij ook zesvoudig Belgisch kampioen hamerslingeren Marcel Hertogs, Peter Van den Eynden, Marc Van Mensel, Wim Guldentops en Andre Buysse. Allemaal atleten die bij de top van België behoorden tijdens hun atletiekcarrière.

Op HLN.be kan je een artikel nalezen waar enkele atleten van Roelants terugblikken op hun trainer en een interview met Albert Roelants in Atletiekleven door Pierre Malomgré uit 1989 kan je hier nalezen, met dank aan Wim Guldentops. Het afscheid van Albert Roelants vindt plaats in intieme kring.