07/09

Ilana Hanssens wil op BK beloften progressie op hoge horden tonen

hanssens-ilana-2021-tallinn-eku20-reeks-belga-min

Ilana Hanssens.

Ze blijft een specialiste van de 400m horden, maar de afgelopen maanden richtte Ilana Hanssens zich even op de 100m horden. Daarmee sluit ze haar seizoen ook af, volgende week op het BK voor beloften in Kortrijk. Ze wil er tonen dat ze ook op de hoge horden stappen heeft gezet.

“Na de Nacht van de Atletiek heb ik mijn focus verschoven naar de hoge horden, en dus meer snelheid”, vertelt Ilana Hanssens/ASVO. “Ik zie dit als een tussenjaartje richting EK beloften volgend jaar en wilde mijn snelheid prikkelen. Ik kom oorspronkelijk van de 800m en ben nog altijd niet snel genoeg. Daarom heb ik indoor ook al 60m horden gelopen. Ik hoop sneller te worden en dat volgend jaar om te zetten naar de 400m horden.”

Op het BK in Kortrijk, waar ze ook de 200 meter loopt, wil Ilana zich vooral aan zichzelf tonen. “Ik loop niet voor de titel, maar wil zien dat mijn trainingsarbeid heeft opgeleverd”, zegt ze. “Ik wil een persoonlijk record lopen over 100m horden. De laatste wedstrijden heb ik er niet alles uitgehaald en zweefde ik te veel over de horden.” Voor de afsluiter in Kortrijk, volgt vanavond nog een voorlaatste kans om zich te tonen, want de specialiste van de lage horden loopt in Ninove 100m horden en 300m.

Voor sommigen valt het BK voor beloften midden september te laat om er nog aan de start te verschijnen, maar Ilana heeft niet lang getwijfeld. “Na Heusden ben ik twee weken met mijn familie naar Frankrijk geweest en heb ik eigenlijk mijn rust al gehad”, klinkt het. “Daarna ben ik opnieuw gestart, dus ik voel me nog fris en heb goesting om nog eens goed te knallen.”

Goed knallen deed ze ook vorige week op het BK aflossing in Kessel-Lo, waar ze met haar ploeggenotes van ASV Oudenaarde het Belgische record in de 4x400m aanscherpte. “Dat was superleuk”, blikt Ilana terug. “We dachten aan het clubrecord, dat al stond sinds 1980, maar een Belgisch record hadden we niet verwacht. We hebben onszelf verbaasd. Het was zalig, vooral omdat we ook vriendinnen zijn.”

In de 400m horden kwam Ilana dit seizoen tot 58”28. “Eigenlijk ben ik wel tevreden van mijn seizoen, ook al heb ik veel minder progressie gemaakt dan vorig jaar”, zegt ze. “Ik heb nog steeds een persoonlijk record gelopen, al voelde ik dat er meer in zat. Op de laatste horde heb ik het telkens verprutst, maar met mijn passenritme gaat het wel beter en beter sinds ik bij Philip (Gilson, red.) train. Nu weet ik beter wat ik moet doen.” Sinds september 2020 traint de hordeloopster onder de vleugels van Gilson. Ilana liep dit seizoen overigens ook persoonlijke besttijden over 100m, 200m, 400m en 100m horden.

Als het in de toekomst nog beter kan over 400m horden, is snelheid het grootste werkpunt. “Die moet vooral constanter”, beseft Ilana. “Ik heb een serieus stuk van mijn record gehaald dit jaar in de 200m, maar heb dat maar één keer getoond. Ik moet altijd 24”80 kunnen lopen. En voor de rest moet ik gewoon blijven trainen zoals we bezig zijn en progressie boeken op alle gebieden.”

Ook met de studies Pedagogische Wetenschappen gaat het ondertussen vlot. “In mijn eerste jaar heb ik alles opgenomen en was ik ook op alles geslaagd. Vorig jaar mocht ik met mijn topsportstatuut maar 40 studiepunten opnemen, maar was ik weer overal door. Nu begin ik dus deels aan mijn tweede en deels aan mijn derde jaar en probeer ik mijn programma zo samen te stellen dat ik niet te veel in de problemen kom met stages”, besluit Ilana.