01/12

Het einde van Atletiek Vlaanderen

av-vroger-nu
Atletiek Vlaanderen, het project rond de profatletiek in Vlaanderen, beleeft zijn laatste dagen. Vanaf 1 januari 2017 wordt een punt gezet achter dit initiatief.

 

Zestien jaar lang konden atleten van Atletiek Vlaanderen, met internationaal potentieel, zich intenser en met minder financiële muizenissen toeleggen op hun sportbeoefening. Aanvankelijk werden er alleen profatleten zonder leeftijdslimiet in het project opgenomen, na verloop van tijd oriënteerAtletiek Vlaanderen zich naar beloftevolle atleten en was een profcontract niet echt een bindende voorwaarde meer.

Op 14 december 2000 waren het de ministers Johan Sauwens (Sport) en zijn collega Renaat Landuyt (Tewerkstelling) die met enige fierheid het project aan de buitenwereld voorstelde in het Brusselse Erera-hotel. Toenmalig voorzitter van de federatie, Guy Van Diest, en technisch directeur Paul Thys, waren uiteraard in hun nopjes over de extra kansen die zo in de schoot van de Vlaamse atletieksport vielen. Huidig voorzitter van Atletiek Vlaanderen, Eddy De Vogelaer, werd de eerste voorzitter van de vzw Atletiek Vlaanderen. De betreurde Paul Eerdekens werd de eerste penningmeester.

En al dat optimisme bleek niet ongegrond, want uit die eerste ‘lichting’ van 11 Vlaamse toppers, kwamen later met Tia Hellebaut en Kim Gevaert zelfs twee Olympische kampioenen. Ook Ann Mercken, Erik Nys, Joeri Jansen en Kevin Rans konden nadien als Atletiek Vlaanderen-pioniers nog de Olympische beleving meemaken. De geel-zwarte leeuwtjesshirts werden al heel snel een begrip in de nationale atletieksport. Alle atleten die nadien ook nog het groene-rode tenue aantrokken, waren blikvangers binnen onze sport en golden als voorbeeld voor de aanstormende jeugd. Zowat alle Vlaamse atletiektoppers van deze 21ste eeuw hebben ooit een gedeelte van hun loopbaan onder de vleugels van Atletiek Vlaanderen kunnen ontwikkelen. Ook Philip Milanov en Thomas Van Der Plaetsen, de succesrijkste Olympiërs uit de recentste generatie in Vlaanderen, stonden ooit op het atletiekterrein in het witte shirt met zwarte dwarsstreep

Aan dat verhaal komt er nu een eind. Op de site van Atletiek Vlaanderen krijgt u meer duiding omtrent deze beslissing die net als 16 jaar geleden, ongetwijfeld als een mijlpaal zal bestempeld worden in de Vlaamse (atletiek)sport.