13/10

Hanne Verbruggen loopt zondag halve marathon en richt zich daarna op marathon in Spanje

verbruggen-hanne-2021-tokio-os-belga

Hanne Verbruggen.

Voor het BK 10km moest ze vorig weekend nog ziek passen, maar zondag komt Hanne Verbruggen opnieuw aan de bak in een halve marathon in het Poolse Poznan. Daarna focust ze zich op een Spaanse marathon, zij het Valencia, zij het Sevilla.

“Na Tokio heb ik twee weken gerust, maar in de tweede week ben ik al een paar keer twintig minuutjes gaan lopen”, zegt Hanne Verbruggen/VITA. “Daarna heb ik de intervaltraining rustig opgebouwd en ik bleek heel weinig conditie te hebben verloren. Ik had wel last aan mijn knie, en helaas nog altijd dus dat moet dringend opgelost geraken, maar mijn verwachtingen waren door die goeie conditie best hoog voor het BK 10km en de halve marathon in Polen.”

Haar verwachtingen moest Hanne bijstellen door ziekte. “Het was een virus, want antibiotica hielp niet, en ik had het echt stevig te pakken. Ik had koorts en was moe en heb anderhalve week geen les gegeven en dus ook nauwelijks getraind. Corona was het voor alle duidelijkheid niet. Ik heb nog met keelpijn de halve marathon van Wevelgemgelopen, en daarna is het erger geworden. Op een training een paar dagen later moest ik na twee kilometer al stoppen.”

Meedoen aan het BK was geen optie. “Ik was niet in staat om een halfuur door te lopen”, klink het. Ondertussen gaat het de juiste kant op. “Gisteren heb ik een eerste intervaltraining gedaan. Mijn wedstrijd in Polen zondag gaat niet het resultaat opleveren waar ik op gehoopt had, maar ik kan niet inschatten waar ik wel nog toe in staat ben. Ik ga gewoon mijn best doen.”

In de komende maanden richt Hanne zich op de weg en minder op de cross. “Misschien doe ik hier en daar een CrossCup, maar ik loop niet voor het klassement. De combinatie weg en veld werd mij wat te zwaar. Ik focus liever op de weg, dat is toch meer mijn ding. Ik wil meer halve marathons lopen, want ik heb er nog maar een zestal afgewerkt in mijn carrière.”

Haar volgende volledige marathon zal er eentje in Spanje worden, maar welke het wordt, staat nog niet helemaal vast. “Als ik er nog eentje moet doen om naar het EK in München te mogen, zal het Valencia worden in december. Dan heb ik sneller rust in het hoofd. Als ik sowieso naar het EK mag, kies ik voor Sevilla in februari en wil ik echt voor een toptijd gaan. In Tokio had ik de vorm voor een dik persoonlijk record, maar is het er door de omstandigheden niet uit gekomen, en dat ik wil zo snel mogelijk tonen aan de buitenwereld.”

Eind december trekt Hanne voor drie weken op stage naar Portugal met de Zwitserse Fabienne Schlumpf. Ze neemt er een weekje loopbaanonderbreking voor, en wil dat in de toekomst nog vaker voor langere periodes doen. Voor Tokio nam ze twee maanden loopbaanonderbreking. “Ik heb toen gevoeld hoeveel het helpt om meer te kunnen rusten”, zegt de marathonspecialiste. “Het is alleen afwachten of mijn school groen licht geeft, want het tekort aan leerkrachten is enorm. Het zou mij niet verbazen als ze daar in de toekomst wat moeilijker over doen.”