06/10

Hamerrecord voor Vanessa Sterckendries

-ldq1756

Hamerrecord voor Vanessa Sterckendries.

Het najaar is in de atletiekwereld voorbehouden aan (halve) marathonlopers en werpers. En dat heus niet om op zomerlauweren te rusten. Dat bewees Vanessa Sterckendries zaterdag nog maar eens: zij verbeterde het nationaal record hamerslingeren tot 67m63.

Het persoonlijk record van Vanessa Sterckendries stond bij aanvang van het zomerseizoen nog bij 65m46, prestatie gelukt in 2016. Vorige zomer liet de 23-jarige werpster van Olympic Essenbeek Halle de beste nationale jaarprestatie noteren met een afstand van 64m48. Daar kwam deze zomer al heel snel verandering in, want tot voor vandaag, slingerde Vanessa al vijf keer voorbij de 65 meter, waarvan drie keer boven de 66 meter. Verder dus dan haar twee jaar oude record.  Haar persoonlijk record dateerde nog maar van eind september, toen ze tot 66m76 kwam. Het mocht dus al een tijdje duidelijk zijn dat het Belgisch record van Jolien Boumkwo (67m30 op 26 juni 2016 in Nijvel) in gevaar was. 
Zaterdag had de nationale kampioene er een verre trip naar Saint-Mard  voor over, de thuisbasis van AC Dampicourt en een club met een hart voor werpers.  Daar werd haar verste poging opgemeten bij 67m63, 33 centimeter verder dan het bestaande record.  Daarmee wordt Boumkwo na negen opeenvolgende hamerrecordverbeteringen bovenaan de lijst afgelost. Vanessa was overigens flink op dreef in Saint-Mard, want 5 van haar worpen werden er boven de 66 meter opgetekend.
Naast het Belgisch junioresrecord (61m63 op het WK juniores in Eugene in 2014) en het nationaal scholierenrecord (62m82 met 3Kg en 54m81 met 4Kg), voert Vanessa Sterckendries nu drie nationale ranglijsten aller tijden aan in drie verschillende leeftijdscategorieën.
Het zomerseizoen mag dan misschien stilaan uitdoven, een hamerrecord kan in de volgende dagen beslist nog eens uit de hemel vallen.