29/02

Grootste Belgische delegatie ooit op medaillejacht in Glasgow

belgaimage-87525616

Noor Vidts

Vrijdag begint in het Schotse Glasgow het WK indoor. Met vijftien individuele atleten en twee aflossingsploegen komt de grootste Belgische delegatie ooit in actie. Beter doen dan twee jaar geleden in Belgrado, toen we twee keer goud wonnen, wordt moeilijk. Maar wie niet waagt, niet wint.

De eerste Belg die vrijdagochtend de Emirates Arena betreedt in Glasgow, is niet de minste. Noor Vidts/VAC is de titelverdediger in de vijfkamp. Ze maakt een aardige kans om zichzelf op te volgen, of toch zeker om het podium te halen. We kennen het verdict vrijdagavond om 22u30 Belgische tijd. Ook zaterdag en zondag krijgen we een Belgische meerkamper te zien met Jente Hauttekeete/KAAG die debuteert op het hoogste niveau. Voor hem gaat het vooral om ervaring opdoen, al is top zes niet uitgesloten.

Terug naar vrijdagochtend dan waar Alexander Doom/AVR na Noor de tweede Belg is die in actie komt. Dezelfde avond nog staan de halve finales op het programma. Een pittig programma, maar Alexander is zeker niet kansloos voor een finaleplaats. Dat laatste geldt trouwens ook voor Tibo De Smet/RCG en Eliott Crestan/SMAC. Die lopen vrijdag de reeksen van de 800 meter. De ambitie moet zeker zijn om de halve finales op zaterdag te halen en waarom niet ook de finale op zondag?

Nog op vrijdag lopen Thomas Vanoppen/ACHL en Elise Vanderelst/CABW de reeksen van de 1.500 meter. Er zijn geen halve finales en dus volgt daarna meteen de finale, maar die bereiken wordt een behoorlijk lastige klus. Daarna zijn we op zaterdagochtend aanbeland met de reeksen van de 60 meter horden. Elie Bacari/DCLA en Michael Obasuyi/OEH mikken op de halve finales, die laatste liefst ook op de finale. Zondag loopt Yanla Ndjip-Nyemec/RESC eveneens de 60 meter horden bij de vrouwen. Ervaring opdoen is haar voornaamste taak.

Rani Rosius/AVT en Delphine Nkansa/RESC treden zaterdag aan in de vlakke 60 meter. Vorig jaar liepen ze al de EK-finale in Istanboel, dat op wereldtoneel nog eens overdoen zou een straffe stoot zijn. ’s Avonds is er nog de rechtstreekse finale van de 3.000 meter met John Heymans/RESC. Hij bezit de vijfde tijd op de startlijst en mag wel wat ambities koesteren.

Op zondag, de slotdag van het kampioenschap, is het traditioneel aan onze aflossers. De Belgian Tornados hebben hun wereldtitel te verdedigen en kunnen behalve over Alexander ook beschikken over Kevin Borlée/OEH, Dylan Borlée/OEH, Jonathan Sacoor/OEH en Christian Iguacel/AVLL. Ook de Belgian Cheetahs zijn aan zet en hebben op papier zeker een medaillekans. Het vijftal bestaat uit Cynthia Bolingo/CABW, Helena Ponette/HCO, Naomi Van Den Broeck/ROCA, Camille Laus/OEH en Imke Vervaet/RCG.

Zondag zijn er ook nog twee landgenoten die een rechtstreekse finale afwerken. Thomas Carmoy/CABW staat voor zijn eerste kampioenschap met niemand minder dan Tia Hellebaut als coach. Ben Broeders/DCLA staat net als Thomas onderin de startlijst, maar heeft net als Thomas het potentieel om toch behoorlijk hoog uit te komen.  

In de recentste aflevering van onze videopodcast Track Record waren WKI-gangers Elie Bacari en Christian Iguacel te gast. Het WK indoor in Glasgow komt uiteraard ruimschoots aan bod. Bekijk een beluister hier op ons YouTube-kanaal of op Spotify

 

Volg de Belgische resultaten op onze WKI-pagina