27/05

Götzis: Zege voor Thiam, ook Maudens imponeert

belgaimage-136360717-full

Nafi Thiam en Hanne Maudens: twee Belgische zevenkampsters blinken uit in Oostenrijk.

Nafi Thiam heeft net als in 2017 de Hypomeeting in Götzis gewonnen. Ze totaliseerde 6.806 punten. Ook Hanne Maudens maakte indruk met een zesde plaats en 6.252 punten, goed voor een tweede plaats op de ranglijst aller tijden en dus beter dan Tia Hellebaut. Thomas Van der Plaetsen kon zich ondanks een contractuurtje in de hamstrings plaatsen voor het EK in Berlijn.

Nafi Thiam/RFCL vloog bij haar tweede poging in het verspringen naar de winst en een nieuw persoonlijk record van 6m62, tevoren stond dat op 6m58. Thiam benaderde het Belgisch record tot op één centimeter, en overschreed de limiet voor het EK in Berlijn, die op 6m60 staat. Ook Hanne Maudens/VS deed het goed. Ze werd zevende met 6m36 en schoof op naar de zevende plaats.

In het speerwerpen maakte Nafi een mindere beurt. Dat ze niet elke keer 59 meter kon gooien had ze op voorhand zelf benadrukt, en zo geschiedde. De olympische en wereldkampioene zevenkamp bleef steken op 47m20, goed voor een vierde plaats. Hanne maakte opnieuw een goede beurt in het speerwerpen. Met haar 40m96 was ze pas zeventiende, maar ze benaderde haar persoonlijk record en gooide verder dan vorig jaar in Götzis.

In de afsluitende 800 meter ging Nafi aan een pittig tempo van start, maar in de laatste 300 meter werd het zwaar. Ze finishte in 2:18.62, ruim drie seconden boven haar persoonlijk record en goed voor een zestiende plaats. Het bracht haar op 6.806 punten, goed voor een tweede zege op rij. Hanne werd op de afsluitende 800 meter vierde in 2:11.14. Het bracht de 21-jarige Oost-Vlaamse op een knappe zesde plaats in de totaalstand. Met 6.252 punten gaat ze ruim voorbij Tia Hellebaut, die met 6.201 punten tot nu toe de tweede Belgische aller tijden was na Thiam.

Thomas Van der Plaetsen/DEIN maakte op de 110 meter horden meteen een uitstekende indruk. Hij finishte bij een stevige tegenwind van 2.6 meter per seconde op de vijftiende plaats met 14.78. Zijn persoonlijk record staat op 14.39, maar tijdens zijn beste tienkamp in Rio kwam hij niet verder dan 15.01. Het discuswerpen lag bij Thomas opnieuw in de lijn van het hele weekend: persoonlijke records kwamen er niet, maar hij acteerde op een constant en hoog niveau. Met 44m46 benaderde de Oost-Vlaming zijn persoonlijk record tot op twee centimeter.

Al jaren is polsstokspringen een specialiteit van Thomas, maar in Götzis liep het niet volgens een voorgeschreven scenario. Hij ging over 5m20, sloeg dan 5m30 over, en geraakte niet over 5m40 door een hamstringblessure. Zijn persoonlijk record staat op 5m45, en de Europese tienkampkampioen liet zo heel wat punten liggen. Omdat hij zich absoluut wilde plaatsen voor het EK in Berlijn in augustus, nam hij het risico om toch de laatste twee wedstrijden af te werken. Bij het speerwerpen beperkte hij zich tot één poging, en die was met 59m41 en een bijbehorende dertiende plaats best nog degelijk.

De 1500 meter liep Thomas aan een rustig tempo uit, enkel en alleen om zijn EK-kwalificatie veilig te stellen. Met 5:14.93 bleef hij bijna driekwart minuut boven zijn persoonlijk record, en hij viel terug naar de dertiende plaats. Op het EK in Berlijn, van 7 tot 12 augustus, verdedigt Van der Plaetsen zijn Europese titel.