20/05

Goed gevoel maar nog geen toptijden voor Van Accom en Kimeli

rooms-nv
Heel wat in de halve fond gespecialiseerde landgenoten trokken zaterdagavond naar het Duitse Tübingen op zoek naar een snelle chrono. Ook Isaac Kimeli/OEH, Sofie Van Accom/ACHL, Louise Carton/ACME en Stijn Baeten/DCLA waren er van de partij. Hele scherpe chrono’s kwamen er nog niet uit de bus. Een dag eerder al, ook in Duitsland, plaatste Lisa Rooms/OEH zich voor het EK beloften.

Trainingsmaatjes Sofie Van Accom en Louise Carton traden in de snelste reeks van de 1500m aan. Voor Sofie een eerste kans om heel hard te lopen over haar geliefde afstand, voor Louise vooral een opstapje richting langere werk. Sofie had het in het begin wat lastig, maar vond toch nog haar draai en liet een aardige 4.12.50 optekenen in haar eerste wedstrijd waarbij het om de chrono te doen was. Het leverde de vierde plaats op. “Voor een eerste keer ben ik dan ook tevreden. Ik heb altijd enkele wedstrijden nodig om in mijn ritme te komen. Na een moeizame eerste ronde kwam ik in mijn ritme, maar een echt eindschot zat er nog niet in,” aldus Sofie. Voor het WK in Londen is 4.07.43 nodig.

Bij Louise Carton een heel gelijkaardig verhaal, alleen was zij vele malen minder tevreden. Ze eindigde als achtste in 4.14.61. “Na een autorit van zeven uur gisteren en een slechte nacht voelde ik me niet zo lekker. Ik heb toch geprobeerd mij goed te positioneren, en tot aan de kilometer lukte dat. De eindversnelling was er vandaag helemaal niet, en ik ben dan ook hélemaal niet tevreden. De trainingen zijn nochtans veelbelovend.”

Isaac Kimeli kwam in zijn eerste 1500m van het jaar uit op 3.41.68 en een zevende plaats. Gezien zijn persoonlijk record van net onder de 3.38 is dat een redelijke opener, maar Isaac mikt dit jaar resoluut op de WK-limiet van 3.36.00 en heeft dus nog wat werk. Hij liep zijn eerste ronde in 55 seconden, achteraf bekeken waarschijnlijk te snel. “Ik zat net achter de haas, en op het einde heb ik daar de rekening voor gekregen. Het gevoel was eigenlijk best goed, maar de laatste 500m werd de verzuring te fel. Volgende week op de IFAM wil ik al veel sneller lopen.”  De winst was in Tübingen voor Ismael Debjani/CABW, die 3.39.65 noteerde. Isaac hield net nationaal kampioen Pieter Claus/EA achter zich (3.41.93).

Stijn Baeten ontgoochelde in de 800m met een zevende plaats en 1.52.16. Tactisch zette hij nochtans een stap vooruit in vergelijking met de vorige wedstrijden. “Deze keer heb ik wel echt durven koersen en de eerste 500m in vierde à vijfde positie gelopen, maar daarna moest ik de rol lossen. Er is op anaeroob vlak nog veel werk aan de winkel.”
Ook Aurèle Vandeputte nam zaterdag deel aan de Sound Track meeting in Tübingen. De 21-jarige Oostkampnaar bleef er met 1.49.41 wel bijna 2 seconden boven het minimum voor het EKu23, maar werd wel 3de.

Een dag eerder ging Lisa Rooms/OEH elders in Duitsland - in Karlsruhe - op zoek naar een snelle chrono in de 5000m. Ze maakte het bijzonder spannend, maar plaatste zich met een vijfde plaats in 16.10.35  - 7 seconden sneller dan haar PR - uiteindelijk net voor het EKu23 in Polen. Dat is de 6de nationale belofteprestatie aller tijden. Gevraagde tijd voor Bydgoszcz was 16.12.73. Lisa werd daarmee 4de in de race, één plaatsje na Stephanie Barnes/CABW die 16.05.55 liet afdrukken.