19/07

Gelijke kansen voor elk individu!

visual-website

Gelijke kansen voor elk individu!

Niemand twijfelt er aan dat atletiek, en meer specifiek het lopen, de meest laagdrempelige sport is die er bestaat. Als federatie zijn we daar ook van overtuigd en daarom willen we ons optimaal open stellen voor alle mogelijke doelgroepen.

In het kader van de doelgroepenwerking werd met verschillende actoren uit de federatie een diversiteitscharter opgemaakt. Daarin streven we naar gelijke kansen voor elk individu en dit in verschillende domeinen.

Lees hier het volledige Diversiteitscharter van Atletiek Vlaanderen .

Als we naar onze topsporters kijken die de atletiek in Parijs zullen vertegenwoordigen dan zien we een mooie mix van personen: atleten van verschillend origine, gewezen vluchtelingen, atleten met een fysieke of mentale beperking, mannen en vrouwen, …

Helaas is dat geen spiegel van het beleidsniveau, raad van bestuur en commissies, waar verschillende culturen niet vertegenwoordigd zijn, vrouwen nog steeds in de minderheid zijn en jongeren veel te weinig vertegenwoordigd zijn. Daar hopen we verandering in te brengen…
In het najaar zal opnieuw een oproep gebeuren voor de verschillende beleidscommissies, in het voorjaar voor functies binnen het bestuursorgaan, en we hopen dan ook die doelgroepen meer te bereiken.

Binnen onze verenigingen zien we al veel inzet om doelgroepen te integreren:

-        De meeste atletiekverenigingen werken met gezinskortingen in het lidmaatschap, wijzen leden op tussenkomsten via de gemeente en de mutualiteit, voorzien tweedehandsverkopen of ruilmomenten voor sportkledij

-        Bijna de helft van onze verenigingen heeft al een G-aanbod, bij de enen al meer uitgebouwd dan bij de anderen

-        Een aantal verenigingen heeft al een trainer met allochtone roots, wat de drempel voor nieuwkomers verlaagt

Om enerzijds de clubs te waarderen die hierop inzetten en om anderzijds verenigingen te helpen om hun doelgroepenwerking te optimaliseren zal vanaf 2025 een diversiteitslabel voorzien worden. Dit label zal gegeven worden op basis van een eenvoudige scan, gekoppeld aan het afwerken van actiepunten die de club zelf bepaalt. Meer info betreffende dit project zal toegelicht worden ter gelegenheid van de Opleidingsdag van 12/10 te Gent.

Transgenderbeleid

Atletiek Vlaanderen wil ook transpersonen de kans geven om deel te nemen aan atletiekactiviteiten. Om deze personen én de betrokken club optimaal te begeleiden wordt gevraagd dat deze personen zich ahv. een aanmeldingsformulier zouden bekend maken bij de vertrouwenspersonen van de federatie (Paula Vanhoovels, 0477/24 90 38 - paula@atletiek.be / Liesl Van Barel, 02/474 72 21 - liesl@atletiek.be ). Samen met de betrokkene én in overleg met de club zal de vertrouwenspersoon de stappen bespreken die nodig zijn om zonder problemen te kunnen deelnemen aan clubactiviteiten.

In het transgenderbeleid bepaalt de federatie de mogelijkheid voor transpersonen om deel te nemen aan wedstrijden. Gelet op de bepalingen van World Athletics was het een moeilijk oefening om enerzijds de vrouwencompetitie te bewaken en anderzijds een wedstrijdmogelijkheden te creëren voor transpersonen. Op basis van ervaringen zal de federatie dit reglement evalueren en bijsturen.

Tijdens de Opleidingsdag van 12 oktober te Gent bekijken we samen hoe we transpersonen in de club op een goede manier kunnen integreren.

SporTaal

Meer en meer clubs hebben te maken met anderstaligheid, wat leidt tot wrevel bij (jeugd)trainers omdat ze daardoor tijd verliezen en de bewegingstijd bij de atleten afneemt.

Momenteel hebben vooral clubs in grootsteden en de rand ervan hiermee te maken maar stilaan sijpelt de problematiek ook door naar andere verenigingen.

Ter ondersteuning van de clubwerking werd SporTaal ontwikkeld, een tool  met woordkaarten, een memoryspel en spelvormen die kunnen gebruikt worden tijdens de opwarming of cooling down. Het is de bedoeling dat de deelnemers spelenderwijs een aantal basiswoorden leren die frekwent gebruikt worden in de atletiek én dat ze die woorden ook thuis nog blijven oefenen met het memoryspel.

Deze tool zal voorgesteld worden tijdens de Opleidingsdag, waar de vzw De Rand ook hun ondersteuning en tools zal voorstellen in het omgaan met anderstaligheid. Deelnemende verenigingen ontvangen gratis de volledige toolbox.

G-evaluatie en bijsturing

Ongeveer de helft van onze verenigingen zet in op G-atletiek en we zien het aantal aangesloten G-atleten nog jaarlijks groeien.
Hoewel de federatie al veel ervaring heeft in dit domein blijven we de werking evalueren en bijsturen. Wie wil deelnemen aan een G-overleg noteert alvast 12/10 in de agenda!

Heb je vragen over de doelgroepenwerking van de federatie? 
Contacteer Paula Vanhoovels, Paula@atletiek.be  .

 

SAVE THE DATE: 12/10/’24

Sessies betreffende doelgroepwerking tijdens de Opleidingsdag van 12 oktober te Gent:

  • Versterk je doelgroepenwerking!
  • SporTaal - Omgaan met anderstaligheid in de club
  • Omgaan met transpersonen in de club

G-atletiek:

  • Begeleiden van atleten met een fysieke of visuele beperking
  • Begeleiden van atleten met autisme op topsportniveau
  • G-overleg: evaluatie en bijsturing van de werking in overleg met G-begeleiders van de clubs.
  • Wedstrijdorganisatie voor G-atleten en AMH-atleten

    Binnenkort meer info en inschrijvingsmogelijkheid via https://www.atletiek.be/bijscholingen/opleidingsdag-atletiek-2