02/07

Fernando Oliva focust op langetermijnproces en routines kweken

oliva-fernando-vidts-noor-2017-eku23-bydgoszcz-belga

Fernando Oliva en Noor Vidts.

Daar waar sommige coaches ervoor kozen om tijdens de lockdown een planning aan te houden die zo veel als mogelijk lijkt op die van een normaal seizoen, koos Fernando Oliva voor een andere aanpak. De coach van onder meer Noor Vidts/VAC laat zijn atleten in 2020 niet naar een piek toewerken en gooide de planning om.

"De oorspronkelijke planning van Noor stond in functie van de zevenkamp op Tenerife, waar ze zich wilde verzekeren van de Spelen", vertelt Fernando Oliva. "Toen de Spelen sneuvelden, ben ik voor een nieuwe planning gegaan. Niet meer in pieken, maar op basis van blokken in functie van trainingscomponenten. Het doel is niet meer pieken dit seizoen, wel meer trainingsvolume aankunnen in de toekomst. Ik heb ook geprobeerd om vaste routines te kweken en heb aan mijn atleten gevraagd om op steeds op hetzelfde uur op te staan, te trainen en te eten."

De trainingen van Noor konden gezien haar uitzonderlijk niveau gewoon doorgaan in de accommodaties van de KU Leuven. "Maar het was geen business as usual zonder wedstrijden in het verschiet. De opdracht was om de focus te houden op het langetermijnproces, een proces dat niet stop door het coronavirus. We moeten de situatie nemen zoals ze is en niet dramatiseren of panikeren, en dat is goed gelukt. Noor heeft haar emoties gelukkig goed onder controle, dus dat vormde geen probleem."

Bij Noor, maar nog meer bij andere atleten die hij nog veel minder kon zien, gebruikte Fernando de moderne technologie om tijdens de coronacrisis verder te kunnen werken. "Ik begeleid ook atleten in Zuid-Amerika, dus online communiceren is niet nieuw voor mij. Ik bezorg trainingsschema's met een audio-uitleg en soms ook een instructievideo en lever feedback via Facetime of Whatsapp. Vaak gebeurt die feedback zelfs live, tijdens de training. Topsport gaat voor mij over processen en onderlinge relaties, en als je die in stand kunt houden, kan je coachen zonder mensen live te zien."

Enkele handige tools helpen Fernando een handje. "Met enkele apps kan ik de contacttijd, vluchttijd en de hoeken van het lichaam berekenen. Er bestaan genoeg middelen om te coachen vanop afstand. Als je de situatie accepteert, kan je eigenlijk goed verder blijven werken."  

De coronacrisis gaf Fernando ook de tijd om bij Noor enkele dingen zeer grondig aan te pakken. "Ik heb mij de vraag gesteld: hoe zou ik dit aanpakken als ze nog maar 20 was en we alle tijd hadden. We konden heel diep op enkele technische aspecten ingaan, waarbij we focusten op de acceleratie, de positie van de heupen en het bekken en de houding van haar romp bij werpnummers."

Testwedstrijdjes, waar enkele andere trainers op deze website al over vertelden, hield Fernando niet met Noor. "Dat heeft weinig zin bij haar. Het is iemand die in wedstrijd veel meer kan dan op training, en ik als haar vraag om in training aan 100 procent te gaan, lukt dat niet. Zoiets werkt niet voor haar en dus doe ik het ook niet. Bij andere atleten doe ik wel testjes."

Echte wedstrijden staan er wél op de planning van Noor, als het coronavirus tenminste geen roet meer in het eten strooit. Behalve bij enkele kleinere, losse meetings zal ze ook op het BK zevenkamp aantreden, dat voor de eerste keer samen met het BK AC in Brussel plaatsvindt.