07/06

FBK Games Hengelo: Cynthia Bolingo bevestigt topvorm met zege

bolingo-cynthia-20231-montreuil-belga-jasper-jacobs-3

Cynthia Bolingo

Tien Belgen trokken zondag naar Hengelo voor de FBK Games. De wedstrijd werd vooral gekleurd door de Nederlandse Sifan Hassan, die in de 10.000 meter naar een wereldrecord van 29:06.82 snelde, maar ook enkele van onze landgenoten lieten zich opmerken. Cynthia Bolingo ging er met de zege aan de haal in de 400 meter.

Cynthia Bolingo/CABW zit in bloedvorm. Dat bewees de Belgische recordhoudster op de baanronde nog maar eens op de FBK Games. Bij onze noorderburen knalde Bolingo namelijk naar de zege in de 400m in een knappe chrono van 51”16, de tweede prestatie aller tijden door een Belgische atlete na haar eigen BR van afgelopen dinsdag. Onze landgenote hield in de slotmeters de Britse Nielsen en de Nederlandse Klaver achter zich. 

“Ik ben vooral blij dat ik de zege heb kunnen pakken", vertelde Cynthia na afloop. "Even snel vertrekken als dinsdag lukte vandaag niet, maar ik mag zeker tevreden zijn. Dit is een correct resultaat in een sterk veld. De zege en chrono doen deugd, want het is de eerste keer dat ik zo’n grote wedstrijd kan winnen. Zelfs zonder een chrono onder 51 seconden is dit een opsteker, zeker omdat ik niet goed wist moest verwachten na Montreuil. In de laatste rechte lijn kwamen al mijn concurrentes opzetten, maar ik ben erin geslaagd om stand te houden. De komende twee weken ga ik even tijd nemen om op adem te komen en goed te trainen om vervolgens opnieuw een reeks wedstrijden af te werken”.

Rani Rosius/AVT kreeg tijdens de 100m een unieke kans om in bijzonder mooi gezelschap aan de start te verschijnen. Rosius kende geen degelijke start, maar kwam in de tweede wedstrijdhelft wel nog opzetten. Met 11”44 dook ze voor de vierde keer onder de limiet voor het EK beloften. De zege in Hengelo ging naar niemand minder dan de wereldkampioene op de 200mDina Asher-Smith. De Britse spurtbom klokte af in 10”92, slechts negen honderdsten boven haar eigen nationaal record.

“Mijn start was echt niet goed en mijn reactietijd wil ik al helemaal niet weten, maar het was een mooie ervaring", luidde de reactie van Rani. "Ik loop een degelijke chrono ondanks die start. Het smaakt naar meer om in het gezelschap van zo’n toppers aan de start te staan. Natuurlijk zijn het ook maar mensen. Volgend weekend neem ik even rust door de examens. In principe volgt dan de Europabeker, om daarna de wedstrijden in voorbereiding op het EK aan te vatten met onder meer het BK, maar ook de KBC Nacht. Aan Tokio denk ik niet, want ik kijk er ook niet naar alsof het een doel moet zijn. Het hoeft echt niet, want mijn tijd komt wel. Het EK voor beloften is al een mooi doel op zich, zeker omdat we nu ook met een aflossingsteam afzakken naar Tallinn. Dat zorgde zaterdag toch al voor de nodige ontlading”. 

Ook in de 800m mochten de Britten vieren, aangezien Reekie, Muir en Baker er een volledig Brits podium van maakten. Op die dubbele baanronde kon Elise Vanderelst/MOHA een stevige snelheidsprikkel doorvoeren met het oog op de Diamond League in Firenze komende donderdag. Vanderelst liep een meer dan degelijke koers en klokte af na 2’03”18, ongeveer een halve seconde boven haar PR. De Europese indoorkampioene op de 1500m hoopt komende week een gooi te doen naar de olympische limiet op de 1500m, al staat de atlete er ook goed voor via de World Ranking. 

Anne Zagré/RESC kon haar knappe seizoenstart van afgelopen woensdag in Samorin niet bevestigen. Zagré kon het juiste ritme niet geheel vinden en raakte daardoor uit balans met de laatste hordes in zicht. De Belgische recordhoudster moest daardoor vrede nemen met een zevende stek in 13”22. De Puerto Ricaanse Qamancho-Quinn snelde op de hoge horden naar een meetingrecord van 12”44.

Op de lage horden waren alle ogen gericht op de Nederlandse topper Femke Bol. Toch werd het ook uitkijken naar Paulien Couckuyt/VAC, die zich op de IFAM verzekerde van een rechtstreeks ticket naar Tokio op de 400m horden. In Hengelo kende de Europese beloftekampioene echter een mindere dag, nadat ze door problemen met een coronatest slechts 30 minuten kon opwarmen. Couckuyt klokte af na 56”70, ruim twee seconden na de 54”33 van Bol. 

Ismael Debjani/CABW had in de 1.500 meter stiekem gehoopt op de olympische limiet van 3'35"00, maar finishte als vijfde in 3'36"01. Hij zette zich lange tijd achterin het veld om in de laatste ronde knap op te schuiven en doet – hoewel hij voor meer was gekomen – een uitstekende zaak op de olympische ranking. De winst ging naar de Brit Jake Wightman in 3'34"67.

"Om een toptijd te lopen is er vandaag te veel geduwd en getrokken, maar ik vind wel dat ik een degelijke koers gelopen heb", aldus Ismael. "Ik heb nog een sterke laatste ronde kunnen neerzetten en daar ben ik blij om. Een goed teken. Mijn voorbereiding is niet ideaal geweest omdat ik pas op het laatste nippertje vernam dat ik mocht starten. Als de komende weken zowel mijn aanloop naar de wedstrijd als de koers zelf wat meer meezitten, kan ik zeker nog harder. Dan gaat die olympische limiet wel sneuvelen." De limiet bedraagt 3'35"00.

Ook Isaac Kimeli/OEH trad aan in de 1.500 meter maar ontgoochelde stevig met een zestiende plaats in 3'45"50. Iets beter verging het Eliott Crestan/SMAC in de 800 meter, maar ook hij kreeg allesbehalve waarvoor hij gekomen was. De belofte finishte als achtste in 1'48"15. De overwinning was voor de Pool Mateusz Borkowski in 1'47"02.

In het hoogspringen nam Thomas Carmoy/CRAC een prima start door bij zijn eerste beurt over 2m15 te wippen en vervolgens bij zijn tweede beurt over 2m20. Helaas bleek daarna 2m24 net te hoog gegrepen. Het leverde hem een zesde plaats op, maar er had nog meer ingezeten, want de winst ging met 2m24 naar de Wit-Rus Maksim Nedasekau.

Ben Broeders/DCLA stelde in het polsstokspringen zijn seizoensbeste gevoelig bij van 5m30 naar 5m62. Dat leverde hem een zesde plaats op. Onze nationale recordhouder probeerde het daarna nog op 5m74, maar dat bleek voor nu nog net te hoog gegrepen. De winst ging naar de Zweedse wereldrecordhouder Mondo Duplantis, die voor de zoveelste keer indruk maakte met 6m10, zijn tweede beste sprong ooit in openlucht.

"Ik voel mij best goed", zei Ben na afloop. "Het ontbreekt me gewoon aan wat wedstrijdritme. Het is allemaal lang geleden omdat ik het volledige indoorseizoen gemist heb, maar de komende weken staan er veel wedstrijden op de planning en zal het ritme wel terugkeren. Volgende week spring ik in Leiden, de week erop in Zweibrücken. De focus ligt bij mij 100 procent op Tokio, dus het is niet erg dat het momenteel nog wat zoeken is. De vorm is er, het is alleen nog wat finetunen."

De volledige uitslag van de FBK Games in Hengelo vind je hier