09/05

Ere-KBAB: CABW en LYRA heersen bij laatste editie in huidig format

atletiekleven-nad-0037-2

De mannen van LYRA pakken de overwinning in de hoogste afdeling

Het afgelopen interclubweekend was in zekere zin historisch te noemen. Het ging namelijk om de laatste editie in de huidige vorm, want vanaf volgend jaar strijden de beste Belgische clubs in een gemengde Super League. Verschillende clubs waren er op gebrand om zich nog een laatste keer te laten zien in het gescheiden format en het waren uiteindelijk CABW bij de vrouwen en LYRA bij de mannen die daar als kampioenen uitkwamen.

Waals duel voor winst 

Een interclub betekent vaak: héél grote opofferingen maken voor de eigen club en het individuele belang even opzij schuiven. En dat bleek zaterdag weer eens bij de vrouwen, die in Saint-Mard, op de terreinen van Dampicourt aantraden. Een voorbeeldje: de nationale recordhoudster in het polsstokspringen die het hamerslingeren voor haar rekening nam. Fanny Smets/CABW lukte nog 22m49 en bracht haar club vijf belangrijke punten op. Fanny won daarna ook het polsstokspringen met 4m00. Ook Anne Zagré/RESC toonde zich opofferingsgezind, want ondanks een knieblessure kwam ze drie keer in actie. Ze won de 100m horden in 13”44, was tweede in de 100m in 11”81 en liep ook de 4x100m, die Excelsior uiteindelijk geen punten opleverde. Dat laatste was een cruciaal moment in de titelstrijd. Startloopster Elise Leonard/RESC bleef in haar blok zitten, weg was de titel voor de Brusselaars. Ze mochten daarna nog onder voorbehoud opnieuw lopen, maar kregen daar geen punten voor.

Behalve in het polsstokspringen boekte CABW ook overwinningen in de 1500m, waar Vanessa Scaunet/CABW domineerde in 4’21”57, en in beide aflossingen. In de 4x100m brachten Alexandra Mortant/CABW, Kylie Lambert/CABW, May Lee Cooper/CABW en Marilyn Alabiso/CABW het stokje als eerste binnen. In de 4x400 meter waren dat Kylie Lambert/CABW, Vanessa Scaunet/CABW, Audrey Mortant/CABW en Nadège Dom Modi/CABW. CABW totaliseerde uiteindelijk 173,5 punten, amper tweeënhalf puntje meer dan uittredend kampioen RESC. HAC mocht meer dan verdienstelijk mee het podium op als beste Vlaamse club.

De uitslag van de interclub bij de vrouwen in Ere-KBAB vind je hier.

LYRA doorbreekt zegereeks van RESC

Bij de mannen was op voorhand al duidelijk dat AC Lyra over een zodanig sterke ploeg beschikte, dat het op eigen terrein wel eens de eindeloze zegereeks van het Brusselse Excelsior zou durven doorbreken. Kobe Vleminckx/LYRA zette meteen de toon met 10”35 in de 100m, een prestatie die hem de top tien aller tijden in brengt. Over 400m bewees Christian Iguacel/LYRA dat ook hij al vroeg op het seizoen in goeden doen is: hij won overtuigend in 46”22. Ook in de 1.500 meter was het LYRA boven, want Jochem Vermeulen/Lyra won in 3’52”47 voor kleppers als Robin Hendrix/OEH, Stijn Baeten/DCLA en Louis Vandermessen/CABW. De 5.000 meter ging eveneens naar de organiserende club, met dank aan de Nieuw-Zeelander Hamish Carson/LYRA, die won in 13’52”73 voor kanjers als Soufiane Bouchikhi/RFCL en Koen Naert/RESC.

Zoals verwacht ging ook het kogelstoten naar de thuisclub, want niemand kwam in de buurt van de 18m34 van Matthias Quintelier/LYRA. Afsluiten deed LYRA in stijl met twee aflossingszeges. Joris Moro Baba/LYRA, Kobe Vleminckx/LYRA, Jan De Kinder/LYRA en Simon Verherstraeten/LYRA heersten in de 4x100 meter. Sven Van Den Bergh/LYRA, Dylan Owusu/LYRA, Senne Segers/LYRA en een waanzinnig sterke Christian Iguacel/LYRA waren baas in de 4x400 meter. LYRA kwam zo uit op 205 punten, de volle vijftien meer dan RESC, dat voor het eerst in tien jaar (!) geklopt werd. OEH mocht mee het podium op.

En dan waren er nog een paar leuke wedstrijden die we u niet willen onthouden. Pieter Sisk/DCLA won een bloedstollende 800m in 1’47”20, één honderdste sneller dan Ruben Verheyden/EA en 25 honderdsten sneller dan Tibo De Smet/RCG, die de wedstrijd maakte. Ismael Debjani/CABW won in 8’13”76 een extreem sterkbezette 3.000m voor Michael Somers/LYRA, Lahsene Bouchikhi/RESC en Simon Debognies/OEH. Michael Obasuyi/OEH haalde in de 110m horden meteen een prima niveau en won in 13”85. Een hoog niveau haalde ook Daniel Segers/RESC, die het verspringen won met 7m52.

De uitslag van de interclub bij de mannen in Ere-KBAB vind je hier.