22/09

Eline Berings gaat nog een jaar door met topsport: "Met honger en goesting"

eline

Eline Berings.

Heuglijk nieuws voor iedereen die de atletiek een warm hart toedraagt: Eline Berings gaat nog een jaar door. Ze mikt in de eerste plaats op het indoorseizoen, waar uitzonderlijk zowel een EK als een WK op het menu staan, om daarna door te stoten richting Tokio 2021.

"Ik ben altijd blijven trainen met oog op volgend jaar, en nu heb ik ook een sponsor gevonden die mij meer financiële zekerheid geeft", zegt Eline Berings/RCG over haar keuze om nog een jaar door te doen. "

Afgelopen zomerseizoen zagen we Eline niet in actie. "Ik heb nochtans veel getraind, maar het waren niet mijn soort wedstrijden dit jaar. Ik leef voor volle stadions en grote meetings, niet voor kleine wedstrijden en gesloten deuren. Het was moeilijk om me op te laden. Dan leek het mij beter om mijn seizoen sneller af te ronden, om vroeg aan mijn voorbereiding op volgend jaar te beginnen. Ik zat met mijn hoofd al in 2021."

De motivatie die deze zomer wat ontbrak, is des te meer aanwezig voor wat nog komt volgend jaar. "Ik ga met honger en goesting de winter in. Het indoorseizoen wordt met een EK én een WK heel interessant voor mij, omdat ik in zaal toch altijd iets beter tot mijn recht kom. Dat indoorseizoen is voor mij bijna even belangrijk als outdoor. Daarna komen de Spelen, dat blijft het allergrootste. Mijn droom blijft om het daar heel goed te doen. Ik sta ook hoog op de olympische ranking, dus het zou gek zijn om het nu voor bekeken te houden. Maar als ik komende winter voel dat het slecht gaat, dan houdt het wel op. Voorlopig ga ik er natuurlijk vanuit dat alles goed gaat en ik ook de zomer van 2021 nog loop."

Het vuur brandt nog bij Eline, en daarom gaat ze door. "Ik voel dat ik het nog in me heb om op het hoogste niveau te lopen, en wil dat dan ook blijven doen zolang het nog kan. Ik voelde dat ik nood had aan iets nieuw om naar uit te kijken, om weer vooruit te kunnen blikken. Ik ben weer elke dag aan het trainen met een doel in mijn hoofd waarvoor ik echt weer gemotiveerd ben. Mijn rustperiode heb ik in augustus genomen. September zie ik als een rustige aanloop, vanaf oktober train ik weer aan 100 procent. "

Ondertussen blijft de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt alle atleten parten spelen. Komt er wel een indoorseizoen? Gaan de Spelen door? Wie zal het zeggen. "Dat blijft moeilijk, maar ik ben blij dat ik me weer ergens op kan richten. Voorlopig gaan alle grote toernooien door. Niemand garandeert mij dat het effectief zal gebeuren, maar ik heb iets om me op voor te bereiden." Dat blijft Eline doen met zichzelf als coach, in nauwe samenwerking met de Wit-Russische topatlete Alina Talay.

Dat Eline doorgaat met topsport, wil trouwens niet zeggen dat ze nog niet aan haar tweede carrière denkt. Ze is zelfs al voorzichtig aan de slag gegaan als sportpsycholoog. "De laatste maanden ben ik veel meer met die psychologie bezig geweest, en ik begeleid zelfs al enkele sporters. Voorlopig blijft mijn eigen sport op de eerste plaats staan, maar ik stel mij open voor atleten die nood hebben aan een sportpsycholoog. Het handige is dat ik heel goed besef wat er omgaat in het hoofd van atleten."