14/07

EKu23: Broeders naar finale, hordelopers door, Vidts op medaillekoers, Maudens ziek, Sterckendries out

d2-broeders-2

Ben Broeders.

Vanessa Sterckendries mocht de tweede dag van de Europese beloftenkampioenschappen openen. Dat gebeurde al om 10 uur ’s ochtends in de eerste groep van de vrouwelijke hamerslingeraarsters. Minder goed nieuws vanuit de zevenkamp, waar een koortsige Hanne Maudens niet meer aan haar tweede dag begon en alsnog hoopt om later deze week aan te zetten in het verspringen.

Vanessa Sterckendries/OEH had vorige zaterdag tijdens de Flanders Cup in Kortrijk geen al te beste generale repetitie afgewerkt, maar hier kwam ze met haar eerste worp toch al tot een bevredigende 61m75. Helaas kon ze die afstand niet meer overtreffen met haar volgende pogingen van 61m44 en 59m76. Vanessa kwalificeerde zich voor Bydgoszcz met 64m48 en zou haar PR van 65m46 (vorig jaar) al moeten benaderd hebben om zich rechtstreeks te kwalificeren voor de top 12. Zes meisjes haalden die kwalificatie-eis van 64m50. Vanessa werd in haar groep 10de, maar in de tweede groep zaten werpers met een PR van meer dan 70 meter, zodat de finale een verre droom bleef.

Ben Broeders/DCLA was de volgende kamper die in actie moest. De Leuvenaar had amper twee sprongen nodig om zich voor de finale te plaatsen. Met 5m15 en 5m25 bereikte hij snel zijn eerste doel. Aangezien slechts exact 12 springers die ochtendlijke hoogte aankonden, hoefde de lat niet meer hoger gelegd te worden tot op de vooropgestelde kwalificatie-eis van 5m35. Slechts vier springers, waaronder Broeders, bleven foutloos in deze moeilijke kwalificaties.

De beide Oost-Vlaamse hordemeisjes deden het ook uitstekend. Margo Van Puyvelde/ASVO won de eerste serie in 57.27 en in de vierde reeks liep Nenah De Coninck/KAAG in 57.78 naar een tweede plaats. Niet alleen een rechtstreekse kwalificatie voor de halve finales, maar tevens de 2de en 5de chrono van alle 29 deelneemsters. Hun provinciegenoot Dylan Owusu/RCG pakte in de eerste serie van de 400mH mannen, de derde plaats in een snelle 50.97, amper drie honderdsten boven zijn PR. Ook dat levert een ticket voor de halve finale op.

Ook zonder de zieke Hanne Maudens in de zevenkamp, blijft Noor Vidts/VAC het daar uitstekend doen. In het verspringen begon ze de tweede dag met een persoonlijke record van 6m10, even later gevolgd door een sprong van 6m20 ! Daarmee komt ze opnieuw in de medailleposities met een voorlopige derde plaats.

Bekijk hier het overzicht van deze Europese beloftekampioenschappen.