11/12

EK veldlopen Turijn: Isaac Kimeli snelt naar brons!

kimeli-isaac

Isaac Kimeli.

Het was wachten op een uitschieter tot in de zevende en laatste wedstrijd van de dag, maar het was het wachten waard. Isaac Kimeli zorgde voor een schitterend Belgisch hoogtepunt op het EK veldlopen in Turijn met een bronzen plak.

Als eerste waren de juniores jongens aan zet op de spectaculaire, maar ook gevaarlijke omloop in Turijn. Er moesten extreem steile hellingen en een passage los door een kasteel worden verteerd. Noah Konteh/OLSE was ondanks een valpartij in de laatste ronde mooi zeventiende. Mathis Lievens/VAC was 31e, Simon Jeukenne/HERV 50e. Vince Van Winckel/ROBA betaalde leergeld en was 76e. Als team leverde dat een achtste plaats op.

Bij de meisjes deed Julie Voet/AVR het goed met een 22e plaats. Marie Bilo/ASVO volgde niet veel verder als 26e. Hannah Enkels/LOOI was 34e, Charlotte Penneman/ACW moest vrede nemen met een 70e stek. Alles samen leverde dat een zevende plaats op het in landenklassement.

Nadien was de Mixed Relay aan zet, maar die kon de bronzen stunt van vorig jaar niet herhalen. Ruben Verheyden/EA wisselde wel nog als tweede af, maar Mariska Parewyck/EA viel terug naar vijf en Stijn Baeten/DCLA naar zeven. Vanessa Scaunet/CABW hield die zevende plaats vast.

Bij de beloften mannen deed Yorick Van De Kerkhove/ROBA het prima met een 23e plaats. De rest van de ploeg presteerde homogeen. Arnaud Collard/HERV was 28e, Rayan Vanderpoorten/KAAG na een mooie inhaalrace 29e. Marco Vanderpoorten/HAMM was 32e. Het bracht een aardige zesde plaats op in het landenklassement.

De beloften vrouwen konden niet helemaal overtuigen. Annelies Nijssen/ATLA was de beste op een 40e plaats. De rest volgde kort verderop. Jana Van Lent/RESC was 41e, Juliette Thomas/DAMP 44e en Roxanne Cleppe/UAC 48e. Dat bracht hen op de negende plaats in het landenklassement.

De seniores vrouwen plaatsten wel twee keer iemand in de top 35. Hanne Verbruggen/VITA was enigszins verrassend de beste na een verstandige inhaalwedstrijd die ze als 34e besloot. Lisa Rooms/AVLO finishte net daarna als 35e. Eline Dalemans/AVLO moest vrede nemen met een 49e plaats. En zo kwamen onze landgenotes op een negende plaats terecht in het landenklassement.

Het beste bleef bewaard voor het laatste. Isaac Kimeli/OEH werkte een fantastische, attente race af en kende geen enkel minder moment. Alleen de Noor Jakob Ingebrigtsen en de Brit Emile Cairess waren te sterk, Isaac veroverde brons. Na zijn zilver van in Tilburg in 2018 is hij nu de enige Belg die ooit twee medailles won op het EK veldlopen.

John Heymans/DCLA besloot een knappe race als veertiende bij zijn eerste deelname als senior. Michael Somers/CABW had op meer gehoopt dan een negentiende plaats en dat geldt ook voor Robin Hendrix/OEH, die als 35e binnenliep. In het landenklassement eindigde België zo op een zure vierde plaats.