02/03

EK indoor: Tweede keer BR voor Bolingo, die finale loopt

belgaimage-146288433-full

Cynthia Bolingo op weg naar winst in de halve finale, haar tweede Belgisch record van de dag en een finaleplaats !

Cynthia Bolingo heeft zwaar indruk gemaakt tijdens de halve finales van de 400 meter op het EK indoor in Glasgow. Ze stelde voor de tweede keer op nauwelijks een halve dag tijd het Belgisch record bij en plaatste zich met reekswinst voor de finale. De nieuwe nationale toptijd is 52”37. Hanne Maudens werd achtste in de vijfkamp.

’s Morgens had Cynthia Bolingo/CABW in de eerste ronde van de 400 meter haar eigen Belgisch record al bijgesteld naar 52”60. Onmogelijk om daar, met nauwelijks een halve dag recuperatietijd, nog eens onder te duiken, zou je denken. Maar Cynthia heeft van recupereren blijkbaar haar specialiteit gemaakt. Ze nestelde zich aanvankelijk in de tweede positie, maar wist met een dijk van een laatste rechte lijn ook de Nederlandse Lisanne de Witte voor te blijven en vloog naar reekswinst in 52”37, de tweede chrono over de drie halve finales heen. Plots lijkt een medaille in de finale op zaterdagavond niet meer zo ondenkbaar.

Hanne Maudens/VS kon na haar tegenvallend kogelstoten een degelijke verspringwedstrijd neerzetten. Ongetwijfeld had ze gehoopt om even ver te vliegen als op het BK, waar ze het Belgisch record op 6m53 bracht, maar ook haar 6m33 was goed voor een vijfde plaats. In de afsluitende 800 meter nam ze een risico door snel te starten, maar moest dat mede omdat ze geen superdag kende, bekopen. In de tweede wedstrijdhelft viel ze terug om als achtste te finishen in 2’18”47. Het leverde haar een eindtotaal op van 4.440 punten, 129 minder dan haar persoonlijk record. Hanne haalde op die manier wel nog de top acht. Goud én zilver gingen naar Groot-Brittannië met Katarina Johnson-Thompson en Niamh Emerson.

Claire Orcel/CSF kende net als Hanne niet echt haar dagje. Ze bleef foutloos tot en met 1m81, na een eerste misser lukte 1m85 bij een tweede poging ruim. Die ruimte kon ze nadien niet vinden op 1m89, want geen van haar drie pogingen kwam in de buurt. Exit met een twintigste plaats dus, maar Orcel had op voorhand al gezegd dat ze zuiver naar Glasgow trok om ervaring op te doen.

Bekijk hier het overzicht van de Belgen in Glasgow.