28/02

EK Indoor: Op medaillejacht in Glasgow

tornadorio

De vier Tornados die het zondagavond moeten gaan doen: de drie broers Borlée en Julien Watrin.

Van vrijdag tot zondag jagen onze landgenoten op eremetaal bij het 35e EK indoor in de Emirates Arena van Glasgow. Zeven landgenoten komen individueel in actie, ook de Belgian Tornados en hun zusjes van de Cheetahs zijn van de partij.

Team Belgium probeert in Schotland beter te doen dan in Belgrado in 2017, al wordt dat lang niet evident. Toen kwam er één gouden medaille uit bus met dank aan Nafi Thiam/RFCL, die dit jaar ontbreekt, en een zilveren op naam van de Tornados in de 4x400 meter. Ook dit jaar zijn de Belgian Tornados weer onze grootste garantie op succes. Kevin, Jonathan en Dylan Borlée/RCB, Julien Watrin/DAMP en reserve Asamti Badji/RESC zijn geen topfavoriet - die eer is voor wereldrecordhouder Polen - maar doen in principe altijd mee voor de medailles.

Na hun vierde plaats op het EK outdoor in Berlijn hopen ook de Belgian Cheetahs in de voetsporen van de Tornados te treden en een medaille mee naar huis te brengen. Camille Laus/RCB, Hanne Claes/RESC, Cynthia Bolingo/CABW, Margo Van Puyvelde/ASVO en Paulien Couckuyt/AVKA zijn een outsider voor het podium na favorieten Polen, Groot-Brittannië en Frankrijk.

Cynthia Bolingo/CABW is de enige van de tien Belgische 400 meterlopers die ook individueel in actie komt, en zij hoopt op de halve finales. Die ambitie geldt ook voor Renée Eykens/KAPE in de 800 meter. In de 60 meter horden mikte ook Eline Berings/RCG minstens op de halve eindstrijd, maar ze moest geblesseerd afhaken.

Behalve in de aflossingen krijgt België in Glasgow een grote medaillekans in de zevenkamp, met Thomas Van der Plaetsen/DEIN. Hij is nog altijd nummer één op de wereldranking van 2019, maar nog niet alle concurrenten werkten al een volledige meerkamp af. Beetje koffiedik kijken dus, maar Thomas is hoe dan ook medaillekandidaat. Ook Hanne Maudens/VS mag meerkampambities koesteren. Haar positie op de startlijst doet vermoeden dat top vijf in de vijfkamp zeker mogelijk is.

Ismael Debjani/CABW (1.500m), Robin Hendrix/OEH (3.000m) en Claire Orcel/CSF (hoogspringen) komen alledrie in een competitie terecht die maar uit twee rondes bestaat. Finale halen wordt knap lastig, lukt dat toch is hun EK meteen geslaagd.