01/03

EK indoor: Cynthia Bolingo met BR naar halve finales

belgaimage-146261658-full

Hanne Maudens in haar openingsnummer van de vijfkamp.

Met een verbetering van haar eigen Belgisch record over 400 meter heeft Cynthia Bolingo zich op de eerste dag van het EK indoor in Glasgow geplaatst voor de halve finales, later vanavond. De nieuwe nationale recordtijd bedraagt 52”60.

Het EK van de Belgen begon goed. Hanne Maudens/VS evenaarde haar persoonlijk record van 8”59 in de 60 meter horden, een prima start van haar vijfkamp. Het bracht haar op de tiende plaats op twaalf deelneemsters. In het hoogspringen bleef ze wat onder haar eigen verwachtingen. Zelf had ze aangegeven dat in het tweede onderdeel de sleutel zou liggen, maar ze moest vrede nemen met 1m75. Niet dramatisch, wel zes centimeter onder haar persoonlijk record. In het klassement zakte ze één plaatsje naar nummer elf.

Helaas kon Hanne in het kogelstoten niet opschuiven, en moest ze zelfs nog een plaatsje inleveren. Ze stootte 13m04, terwijl haar persoonlijk record 13m95 bedraagt. In het kogelstoten werd ze elfde, in het klassement viel ze daardoor terug naar twaalf.

Renée Eykens/AA was in de 800 meter de tweede Belg in actie. Ze had geen zin in een spurt met medaillekandidaten Renelle Lamote en Shelayna Oskan-Clarke, en dus plaatste ze zelf een versnelling. En die was best indrukwekkend. Renée werd niet meer bijgehaald en snelde naar reekswinst in 2’03”07. De halve finales volgen zaterdagavond.

Ismael Debjani/CABW liep in zijn 1.500 meter al even indrukwekkend als Renée en werd knap tweede na de Noorse sensatie Jakob Ingebrigtsen. Helaas volgde al snel minder goed nieuws: Ismael werd gediskwalificeerd voor obstructie van de Brit Robbie Fitzgibbon. Robin Hendrix/OEH moest nog dubbel zo lang aan de bak, maar ook hij liep in zijn 3.000 meter een attente wedstrijd. Bij het ingaan van de laatste kilometer ging hij even zelf aan de boom schudden, maar in de laatste 400 meter was het vat af en viel hij terug naar de zevende plaats. Met zijn 7’58”14 kwam hij niet in aanmerking om door te stoten via de verliezende tijden. Robin sluit zijn EK af als zestiende.

Net voor Robin aan de bak moest, vond het Belgische hoogtepunt van de voormiddag plaats. Cynthia Bolingo/CABW liep in haar 400 meter een dijk van een tweede ronde, waarin ze de Britse Eilidh Doyle voorbijging en alleen de Nederlandse Lisanne de Witte voor zich moest dulden. Resultaat: 52”60, precies een tiende sneller dan haar eigen Belgisch record. Ze zal haar recuperatiedrank goed kunnen gebruiken nu, want de halve finales volgen vrijdagavond al.

Bekijk hier het totaaloverzicht van de Belgische vertegenwoordiging in Glasgow.