02/03

EK indoor Belgrado: kleine delegatie, grotere verwachtingen

belgaimage-109209742-full
In Belgrado vinden vanaf morgen 3 maart tot zondag 5 maart, de Europese atletiekkampioenschappen indoor plaats. België trekt met een beperkte delegatie van negen atleten naar de Servische hoofdstad, maar toch is de kans reëel dat ze met een aantal medailles naar huis terugkeert.

Nafi Thiam (foto) is, na haar Olympisch goud op de zevenkamp, het grote uithangbord geworden van de Belgische atletiek. Ze heeft even getwijfeld, maar uiteindelijk besliste de 22-jarige poulain van Roger Lespagnard toch om in Belgrado mee te dingen naar de Europese titel op de vijfkamp. Door afwezigheid van de uittredend kampioene, Katarina Johnson-Thompson, de Française Antoinette Nana-Djimou en de Nederlandse Anouk Vetter, zal de tegenstand vooral komen van de Nederlandse Nadine Broersen en de Oekraïense juniore Alina Shukh. De vijfkamp wordt al op de eerste dag afgewerkt.

Na het afzeggen van Thomas Van der Plaetsen, wordt de Belgische meerkamp-eer bij de mannen hooggehouden door Niels Pittomvils. De 24-jarige Limburger kreeg van de Europese atletiekfederatie een uitnodiging voor de zevenkamp nadat hij begin februari met 5.966p al voldeed aan het Belgische minimum. Pittomvils werkt op zaterdag vier nummers af : 60m, verspringen, kogelstoten en hoogspringen. Zondag volgen dan nog de 60mH, het polsstokspringen en de afsluitende 1000m.

De 60mH bij de vrouwen is traditioneel een nummer waarbij we medaillehoop mogen koesteren. Aangezien Eline Berings – ooit zelf Europees indoorkampioene in Turijn 2009 - nog hard aan haar comeback werkt, rust alle druk in Belgrado op de stevige schouders van Anne Zagré. De Brusselse verbeterde dit seizoen tot twee keer toe haar PR en is met een besttijd van 7”98 een outsider voor een medaille. Het Duitse duo Pamela Dutkiewicz (7”79) en Cindy Rodeler (7”84) zijn de grote favorieten, maar daarachter zit het allemaal heel dicht bij elkaar. Als Zagré haar start onder controle kan houden, moet ze de finale kunnen halen en dan is alles mogelijk. De reeksen, de halve finale en de finale van de 60mH worden allemaal ook al op de openingsdag afgewerkt.

Jan Van Den Broeck is naast Niels Pittomvils de tweede Vlaming in Belgrado. De 27-jarige Dendermondenaar liep tijdens de VAL-kampioenschappen 1’48”08 over 800m en verdiende zo zijn ticket voor Belgrado. Van Den Broeck strandde twee jaar geleden in de halve finales en moet in staat geacht worden om opnieuw de reeksen te kunnen overleven. Veel hangt natuurlijk af van het wedstrijdverloop, maar Van Den Broeck kan rekenen op zijn ruime indoorervaring en heeft in het verleden al vaker positief verrast. De reeksen staan vrijdag op het programma, de halve finales op zaterdag en de finale op zondag.

Op de slotdag van het EK wordt het uitkijken naar de Belgian Tornados. De Belgische mannenploeg 4x400m verdedigt in Belgrado zijn Europese titel van 2015. Coach Jacques Borlée selecteerde Kévin, Jonathan en Dylan Borlée, Julien Watrin en Robin Vanderbemden voor dit EK, maar is van plan om slechts één van de tweelingbroers te laten starten. Geen enkele van de vijf geselecteerden werkte deze winter al een 400m indoor af, maar dat hoeft niet noodzakelijk een nadeel te zijn. Een podiumplaats lijkt een must te zijn voor de Tornados, maar om hun titel te verlengen zullen ze wel moeten afrekenen met de sterke Tsjechische ploeg onder leiding van Pavel Maslák.

Of België zondagavond na deze 33ste Europese indoorkampioenschappen in de Servische hoofdstad  een 16de Europese indoortitel aan het nationale indoorpalmares mogen toevoegen, kan u mee volgen via deze pagina.