05/06

EK G-atletiek: 2de medaille voor Genyn

genyn
Na het goud over 200m behaalde Peter Genyn gisteren ook zilver op de 100m rolstoelsprint. Het is de derde medaille voor Paralympic Team Belgium op dit Europees kampioenschap want ook wheeler Léa Bayekula (T54) won eerder brons op de 100 meter.

Peter Genyn (klasse T51) heeft op het Europees kampioenschap G-atletiek een zilveren medaille behaald op de 100 meter rolstoelsprint. Het goud ging naar de Fin Toni Piispanen, de regerende wereldkampioen. Het is de tweede medaille voor Peter Genyn op dit EK, de derde voor Paralympic Team Belgium. “Ik ben ontgoocheld over mijn race.”
Peter Genyn uit Kalmthout stond op de slotdag van het Europees kampioenschap in Bydgoszcz (Polen) met veel goesting aan de start van de 100 meter rolstoelsprint, nadat hij eerder deze week zijn rivaal Toni Piispanen klopte op de 200 meter. Piispanen is wel de regerende wereldkampioen op de 100 meter en dus was het toch spannend uitkijken naar deze wedstrijd. 
Piispanen schoot het best uit de startblokken en in de eerste tien meters moest Peter ook enkele keren bijsturen. De sterke Fin bouwde zijn voorsprong verder uit. Die kon hij behouden en Piispanen kwam afgetekend als eerste over de meet, in een nieuw kampioenschapsrecord: 20.10.  Peter pakt het zilver (20.72), de Portugees Helder Mestre werd derde (24.03). 
“Toni was heel sterk en rijdt sinds 2019 al erg goed op de 100 meter. Ook in Tokyo zal hij er staan op de twee nummers”, zegt Peter Genyn, die teleurgesteld was na zijn wedstrijd. “Ik ben ontgoocheld over mijn race. Bij mijn eerste slagen schoof ik door op het moment dat ik op mijn hoepels sloeg en toen was het kalf al verdronken. Het weer is hier heel variabel en misschien reed ik vandaag niet met de juiste soort hars op mijn handschoenen.” 

Peter bouwt verder aan een erg indrukwekkende reeks: acht medailles in acht EK-finales. Peter is tevens regerend Europees en wereldkampioen op de 200 meter, en Paralympisch kampioen op de 100 en 400 meter. Voor zijn atletiekcarrière won hij ook drie EK-medailles met het Belgisch rolstoelrugbyteam.

foto: Paralympic Team Belgium/Marcus Hartmann