20/05

Eetstoornis ? pak het aan !

louise-carton-foto-belga

Louise Carton.

Louise Carton bracht zaterdag via Facebook een moedige getuigenis over de eetproblemen waarmee ze de afgelopen jaren heeft geworsteld. Waren we verbaasd? Neen. Het is een gekend probleem bij vooral atleten met een hoge prestatiedruk. Zijn we geschrokken? Ja! Niet alleen omdat Louise er mee uitpakt maar ook omdat inmiddels zoveel andere atleten getuigden over hun eetstoornissen.

Louise Carton was achttien toen ze bij een eerste vetmeting hoorde dat ze nog een kilootje kon verliezen in functie van een belangrijke wedstrijd. Die woorden bleven hangen. De angst om bij te komen nam uiteindelijk haar hele leven over. “Ik stond ermee op en ik ging er mee slapen. Constant piekerde ik over wat ik ging eten, hoeveel en wanneer”, zo schrijft Louise.

Louise is zeker niet de enige atlete met eetstoornissen. Toch wordt er amper over gesproken omdat de atleet zélf wel weet dat het verkeerd is, omdat schaamte overweegt.
Vaak gebeurt de vaststelling door naasten maar weten ook zij niet hoe ze er mee moeten omgaan.

Louise wil met haar getuigenis niemand met de vinger wijzen maar wil vooral anderen helpen om erover te praten.

In eerste instantie kan je erover praten met bekenden, zoals je ouders, de coach, een vriend. Anderzijds kan je voor hulp over eetstoornissen terecht bij het kenniscentrum Eetexpert.be, te bereiken via 016/84 56 99 en info@eetexpert.be.  Zij beschikken over contactgegevens van meer dan 1000 hulpverleners in heel Vlaanderen. Je kan er terecht voor jezelf maar ook voor een vriend of een familielid.

Blijf niet met je probleem zitten, pak het nu aan!

Vanuit Atletiek Vlaanderen zullen, gericht naar de clubs en de trainers, preventieve acties georganiseerd worden in samenwerking met het kenniscentrum Eetexpert.be .

Je kan met jouw problemen ook steeds terecht bij één van de vertrouwenspersonen van de federatie: Ludwig Peetroons, 02/474 72 15, of Paula Vanhoovels, 02/474 72 22 . Zij behandelen elke melding met de nodige discretie.