18/04

Eerste internationale limieten zijn binnen

bkx-mieke
Terwijl de coronacrisis het wedstrijdseizoen nog steeds zwaar verstoord, hebben drie Belgen zich toch verzekerd van een limiet voor een internationaal kampioenschap. Op de NN Mission Marathon in Nederland vertrokken vier Belgische mannen en twee Belgische vrouwen aan hun zoektocht naar een Olympisch ticket en op Amerikaanse bodem werd de eerste limiet voor het EK voor beloftes behaald.

Marathonranglijsten door elkaar geschud

De NN Mission Marathon stond oorspronkelijk gepland op 11 april in Hamburg, maar de coronacrisis gooide roet in het eten. De organisatie werd een week uitgesteld en ook de locatie werd aangepast. Vandaag was de luchthaven van Twente het toneel voor NN Mission Marathon en ook de Belgen vertrokken met een missie, want een ticket richting de Olympische Spelen stond op het spel. Bashir Abdi/RCG en Koen Naert/RESC verzekerden zich al van de limiet voor de Olympische marathon. Abdi liep 2u07’03” in London op 28 april 2019 en Naert kwam op 7 april 2019 tot 2u07’39” in Rotterdam. Om het derde ticket voor Tokio te bemachtigen wordt een tijd onder 2u11'30" gevraagd.

Dieter Kersten/ADD begon vandaag aan zijn eerste marathon en leverde een geweldige prestatie af. Met 2u10'22" liep hij als eerste Belg over de eindmeet en voldeed hij ook aan de Olympische limiet. Met die tijd komt Kersten op de zesde plaats terecht in de ranglijsten aller tijden. Thomas De Bock/OEH, een trainingsgenoot van Kersten, kwam vandaag ook in actie. De Bock leverde eveneens een knappe prestatie af, want met 2u11’54” deed hij net geen drie minuten beter dan zijn vorige besttijd. Trainer Tim Moriau mag tevreden terugblikken op de prestaties van zijn atleten op Nederlandse bodem. Pierre Denays/USTA haalde de finish na 2u15'59". Amaury Paquet/SER haalde de aankomst niet.

Bij de vrouwen kon Hanne Verbruggen/VITA zich als eerste verzekeren van een ticket richting Tokio. Op 6 december liep Verbruggen naar een tijd van 2u29’14” in het Spaanse Valencia, daarmee dook ze onder de Olympische limiet van 2u29’30”. Op het circuit van de luchthaven in Twente begon Mieke Gorissen/ADD aan haar Olympische missie. De Belgische veldloopkampioene liep binnen na 2u28’31” en realiseert daarmee de vierde prestatie ooit van een Belgische vrouw op de marathon. Dankzij die ontzettend knappe prestatie mag de 38-jarige Gorissen zich opmaken voor de Olympische Spelen. Met Nina Lauwaert/ROBA kwam nog een Belgische kandidate voor Tokio in actie, maar Lauwaert haalde de eindmeet niet.

Schyns naar Bergen

In het Amerikaanse Richmond kwam Rémi Schyns/HERV in actie op de 3000m steeple. In 2019 bracht de jonge steepleloper zijn persoonlijk record op 9’08”34 in het Nederlandse Leiden en buitenlandse wedstrijden leggen hem duidelijk geen windeieren. In Richmond bracht hij zijn pr op 8’40″57. Met die tijd voldoet hij ruim aan de EK-limiet van 8’53”18 voor het EK voor beloftes in Bergen, Noorwegen. Schyns is de eerste belofte om een limiet te realiseren voor dat EK, maar dat lijstje zal ongetwijfeld nog sterk groeien.