02/03

Drie BR's op BK cadetten en scholieren indoor

-jdc5997vergote

Janne Vergote liep na het BR 400m indoor voor cadetten van de tabellen. Het vorige BR van Sarah Mees hield al een kwarteeuw stand..

Terwijl onze nationale toppers aan het werk zijn op het WK indoor in Glasgow, streden de cadetten en scholieren zaterdag in de Gentse Topsporthal voor de nationale titels. Het werd een hoogstaand kampioenschap waarbij maar liefst 3 nationale records sneuvelden.

In de atletiekwereld staan de werpers heel vaak in de schaduw van de andere atleten. Toch is het combineren van kracht, snelheid, explosiviteit en techniek in één worp een kunst. Dat bewezen de kogelstoters zaterdag in Gent. Daphne Desseyn/HAC zette ’s morgens al meteen de toon door uit te pakken met een worp van 15m08 bij de cadetten meisjes. Daarmee onttroonde ze Nafy Thiam/RFCL als nationaal recordhoudster en is ze de eerste Belgische cadette die ooit over verder gooide dan 15m. Nafy Thiam zelf, die ondertussen al tweedejaarsscholiere is, reageerde in stijl door haar eigen nationaal record bij de scholieren te verbeteren. Ze deed dat hier niet met enkele centimeters, maar wel met maar liefst 1m13. Ze liet bij haar laatste poging immers een fabelachtige 18m43 optekenen. Daarmee heeft ze zelfs ruimschoots de beste wereldjaarprestatie achter haar naam staan. Ook in de loopnummers werd er een Belgisch record gesloopt. Janne Vergote/RIEM stormde op indrukwekkende wijze naar een chrono van 56”26 op de 400m. Daarmee onttroonde ze Sarah Mees/LYRA die in 1999 een tijd van 56”79 liet optekenen.

Dubbelslag 

Vijf atleten slaagden erin om twee keer goud te pakken in Gent. Ilona Dhaenens/DEIN bevestigde nogmaals haar status al snelste sprintster bij de scholieren door zowel de 60m als de 200m op haar naam te schrijven. Met 7”50 op de 60m schuift ze op naar de derde plaats op de ranglijst aller tijden en met haar 24”54 op de 200m staat ze momenteel op plaats twaalf. Ella Hauquier/ROBA pakte bij de cadetten meisjes goud op de 60m (7”74) en won daarna een beklijvend duel met Caroline Cristofili/FCH in het verspringen. Bij haar laatste poging pakte ze goud met 5m76, de derde nationale prestatie ooit. Cristofili liet 5m73 optekenen en is daarmee vijfde allertijden. Mathieu Dorbolo/SER won bij de scholieren het verspringen (7m09) en het hinkstapspringen (13m58). Hélène Deckers/LOOI greep goud op de 60mH (9”00) en op de 200m (25”46)  bij de cadetten meisjes. Henri Labbaci/CSF, tenslotte, is een buitenbeentje. Hij heeft de Franse nationaliteit, maar woont in Brussel. Op de 60m pakte hij de titel in een straffe 7”16 en op de 60mH deed hij zijn kunstje nogmaals over door te winnen in een al even sterke 8”33.

Sterke cadetten

Bij de cadetten jongens zorgden Niels Vandezande/DCLA en Xander Faes/PEGA ervoor dat de nationale ranglijst aller tijden op de 200m en de 400m moesten worden aangepast. Niels Vandezande stormde naar 22”92 en staat daarmee vierde aller tijden. Een ontketende Xander Faes volgde het voorbeeld van zijn leeftijdsgenoot, maar dan op de 400m. Zijn indrukwekkende 51”52 was eveneens goed voor de vierde prestatie ooit. Bij de scholieren viel verder nog de overwinning van Renu De Samblancx/EA in de 800m op. Hij liep van de kop af naar een tijd van 1’58”15. Op de 400m bij de scholieren liep Louis Smeets/DCLA naar goud in 50”37 en dook daarmee als enige onder de 51 seconden.

Polsstokspringers op dreef

Ook in de kampnummers vielen nog een aantal topprestaties te noteren. Bij de cadetten meisjes schreef Sakura Bruart/CABW het hinkstapspringen op haar naam met een sprong van 11m44, goed voor de vijfde prestatie aller tijden. Scholiere Kyani Joosten/SACN won zoals verwacht het polsstokspringen. Ze ging bij haar eerste poging over 3m90 en liet daarna drie degelijke pogingen op 4m00 noteren. Met haar 3m96 van op het Vlaams kampioenschap blijft ze tweede aller tijden. Bij de scholieren jongens sloot Owen Verset/MOHA het kampioenschap in stijl af door met de polsstok over 4m90 te gaan. Hij won zo het duel met zijn clubgenoot Mathias Urbanczyk, die over 4m80 ging.

Bekijk hier de uitslagen.