14/10

Door de muur met Zita Goossens: “Ben pas van trainer veranderd en het is allemaal nog wat nieuw”

goossens-zita-2021-brussel-bk-ac-ldq

Zita Goossens.

Hoe trainen onze beste atleten? En hoe vaak trainen ze? Welke training doen ze graag? De antwoorden op dat soort vragen vind je in onze reeks ‘Door de muur’. Vandaag aan het woord: hoogspringster Zita Goossens.

Zita, wat voor trainingen doe jij op dit moment?

“Ik ben nog maar pas van trainer veranderd (van Stefaan Vanderstichelen naar Fernando Oliva, red.), dus het is allemaal nog wat nieuw. Deze week ben ik aan mijn winter begonnen met twee looptrainingen, een beetje horden en redelijk veel kracht. Het is nog behoorlijk algemeen. Springen doen we pas binnen een paar weken.”

Hoe lang ben je ertussenuit geweest?

“Vier weken, best lang dus. Fysiek had ik dat niet per se nodig, maar mentaal wel. Nu heb ik weer keiveel goesting om te trainen en dat vind ik positief. Ik kan niet wachten om weer te beginnen en dat gevoel wil ik ook opzoeken. Komt dat gevoel niet, weet je dat je niet goed bezig bent.”

Gaat de heropstart vlot of moeizaam?

“Ik heb veel spierpijn en de eerste week gaat dat nog niet verbeteren, maar ik vind dat een fijn gevoel. Ik voel dat ik mijn lichaam aan het trainen ben om weer fit te worden. Je voelt je sterker worden.”

Wat gaat er anders zijn bij Fernando, jouw nieuwe coach?

“We gaan veel meer nadruk leggen op lopen en de aanloop. Meer snelheid maken in de bocht is een werkpunt dit jaar en we denken dat ik daar nog veel kan winnen. Ik ga ook weer hordelopen. Niet dat ik daar verwacht de pannen van het dak te lopen, maar mentaal is het voor mij beter om af en toe de focus naar een andere discipline te verleggen. De krachttrainingen zijn heel anders. Ze zijn goed aangepast aan wat elke atleet nodig heeft en zijn heel specifiek voor hoogspringen en hordelopen.”

Dient de winter om te trainen voor de zomer, of heb je grote indoorplannen?

“Ik ga zeker een indoorseizoen draaien, waarbij het trainingsvolume naar beneden zal gaan en ik meer explosief werk zal doen. Alleen heb ik indoor nog geen specifieke doelen, omdat het een eerste wedstijdseizoen onder Fernando wordt. Het komende jaar dient vooral om te kijken hoe ik reageer op de nieuwe aanpak. Het is moeilijk te voorspellen wat er zal gebeuren.”

Heb je outdoor dan ook geen grote doelen?

“Er is alleen een WK en misschien is dat nog net iets te hoog gegrepen voor mij. Ik probeer vooral om in juni goed te zijn en hopelijk kan ik een paar mooie buitenlandse wedstrijden afwerken.”

Hoe ziet jouw trainingsweek eruit?

“Ik train elke dag, behalve zondag. Momenteel is het rustig opbouwen met één training per dag, maar er zullen wel periodes komen dat het nog meer wordt. Twee keer per week doe ik kracht, twee keer lopen en dan nog horden. Binnenkort komen daar nog één of twee technische hoogspringtrainingen bij.”

Waar train jij graag?

Liever buiten dan binnen. Ik heb frisse lucht nodig. Dan voel ik me achteraf beter, maar in de winter trainen we helaas bijna altijd indoor.”

Wat is je favoriete training?

“De technische hoogspringtrainingen. Als die goed gaan, heb je het gevoel dat je vliegt. Fysiek is het niet zwaar, en toch is het uitdagend. Als het niet goed gaat, kan het wel moeilijk zijn. Het is heel duidelijk dan, want de lat dondert naar beneden. Ik probeer er al jaren aan te werken om daar goed mee om te kunnen. Hordetrainingen vind ik ook leuk. Snel over de horden lopen zonder ergens aan te denken is heel tof.”

Ben je veel met het mentale aspect bezig?

“Heel veel. Fernando kent er gelukkig ook veel van en ik ga ook regelmatig bij Eline Berings langs. Als er een probleem is, staat zij altijd klaar. Die bezoekjes zijn terugbetaald door de federatie, dus dat is handig. En het helpt ook. Ik merk verbetering. Bij hoogspringen is het mentale superbelangrijke omdat je tegen jezelf springt. Je moet jezelf overtuigen dat je erover zal geraken en zeggen ‘dat is niet hoog’.”

Wat vind je de zwaarste trainingen?

“Krachttraining, omdat je daar echt bij kan verzuren. Dan kan het moeilijk worden om de oefening nog juist uit te voeren. Je spieren zijn op. Dat vind ik zwaarder dan een pittige looptraining. Deze week moest ik bijvoorbeeld armoefeningen doen en dat ben ik niet gewoon. Ik kon ze bijna niet meer uitoefenen omdat ik zo verzuurd was.”