13/02

Door de muur met Hanne Verbruggen: "Afgelopen vijf jaar maar vijftal keer in het rood gegaan"

verbruggen-hanne-2019-etc-sandnes-belga-japser-jacobs

Hanne Verbruggen.

In onze reeks 'Door de muur' spreken we met onze beste atleten over training. Wat was hun zwaarste training ooit? Welke training doen ze graag? En welke veel minder graag? Om de twee weken vindt u bij ons het antwoord van een van onze elites. Vandaag Hanne Verbruggen/VITA, die zich in december in Valencia plaatste voor de olympische marathon in Tokio.

Hoe ziet de trainingsweek van een marathonloopster eruit?

"Op maandag doe ik kracht en stabiliteit. Op dinsdag en donderdag doe ik interval. Alle andere dagen staan er duurlopen op het menu. In principe train ik drie dagen in de week twee keer, maar ik probeer dat momenteel wat op te drijven naar vier dagen. Als profatlete zou ik misschien nog een derde tempotraining per week inlassen, maar in combinatie met mijn werk wordt dat te zwaar."

Aan hoeveel kilometer kom je zo in een week?

"Meestal tussen de 100 en 120. Vorige week was het kalm en deed ik er maar 80, maar momenteel ben ik op stage in Portugal en zal het richting 130 gaan. Op stage doe ik wat meer omvang, maar de intensiteit ligt laag. Zelfs mijn intervaltrainingen doe ik dan heel rustig. Het is wel raar om in deze tijden in Albufeira te zijn. Het weer is met 17 graden perfect, maar hier is geen kat en alles is doods."

Hoelang zijn jouw langste duurlopen?

"Op zondag doe ik meestal een lange duurloop, vaak tussen 20 en 25 kilometer. Boven de 25 kilometer kom ik zelden. In aanloop naar mijn marathon in Valencia heb ik één duurloop van 32 kilometer gedaan."

Doe jij ook snellere trainingen of staat elke dag in het teken van uithouding?

"Alles staat in functie van uithouding. Mijn intervaltrainingen zijn bijvoorbeeld 3x3000m of 8x1000m met 30 secondjes rust tussen. Ik train altijd rond mijn lactaatdrempels en ben de afgelopen vijf jaar maar een vijftal keer in het rood moeten gaan. Na een training ben ik nooit pompaf. Ik train zo vaak mogelijk aan mijn marathontempo, maar soms loop ik natuurlijk wel eens sneller. Dan doe ik bijvoorbeeld 600'jes aan 3'00/km. Nog kortere afstanden staan er niet vaak op het menu, maar vlak voor een wedstrijd doe ik wel eens 10x200m om een snellere prikkel te geven."

Wat is de zwaarste training die je ooit gedaan hebt?

"Dat was vorige zomer, maar het kwam vooral omdat ik al maanden niet meer op de piste geweest was. Ik moest 3x(1000m-800m-600m) doen, steeds sneller, en daarom voelde het zwaar. Toen heb ik tegen Frans (Mattens, haar coach, nvdr.) gezegd: nooit meer."

Bij welke training weet jij: ik ben klaar voor mijn marathon?

"Dat kunnen 1000'jes zijn waarbij ik de laatste 200 meter nog moet versnellen, maar in aanloop naar Valencia heb ik ook eens een halve marathon gelopen op training aan marathontempo. Dat gaf een goed gevoel, omdat ik nog met overschot zat. Ik heb ook eens 1000'jes aan 3'20 gedaan en toen heb ik 1.8 mmol/L geprikt, dus dan wist ik dat ik goed zat."

Welk type training doe jij het liefst?

"Ik heb het graag lang. Korte afstanden of in het rood gaan vind ik niet leuk, maar dat moet ik gelukkig niet vaak doen."

Waar train jij graag?

"Als er snelle stukken inzitten, trek ik graag naar het Kanaal in Halle of naar de Dender. Bij mij thuis is het superheuvelachtig en is het moeilijk om een stuk rechtdoor te vinden waar je echt hard kan lopen. Ik vind het ook leuk om bij ons in de club te gaan trainen en daar een tempotraining in gezelschap af te werken, want voor de rest train ik altijd alleen."