23/11

Doe de genderscan!

genderscan

Doe de genderscan!

Scan je beleid en ontdek wat je kan doen voor meer gendergelijkheid in jouw club!

In het kader van de Maand van de Sportparticipatie wordt door ICES de Genderscan gelanceerd.
Aan de hand van 30 vragen over 5 verschillende thema’s (6 vragen per thema) kan je jouw beleid en werking rond gender evalueren. Per vraag krijg je telkens tips, onafhankelijk of je nu ‘ja’ of ‘nee’ antwoordt. Op die manier krijg je zeker alle informatie mee. Na het invullen van elk deel kan je een document downloaden met jouw antwoorden en  tips.. Aan de hand van de kleuren kan je gemakkelijk zien waar je het best eerst op inzet. Je kan ook zelf vrijblijvend goede praktijken uit jouw sportorganisatie delen met het Centrum voor Ethiek. Zij gaan met deze informatie aan de slag om sportorganisaties nog beter te kunnen ondersteunen.

Deze genderscan behandelt verschillende thema’s en vertrekt vanuit verschillende invalshoeken:
- De lagere deelnamecijfers van vrouwen in de sport (zowel als sporter, trainer, jurylid als bestuurder)
- Stereotypen over gender en seksualiteit (bijvoorbeeld ‘je gooit als een meisje’, …)
- De lage deelnamecijfers van gender- en seksediverse personen (trans, non-binaire en intersekse personen)

We raden aan om de genderscan in te vullen in groep (bijvoorbeeld tijdens een bestuursvergadering waarop je eventueel enkele trainers en sporters uitnodigt). Zo krijg je een beter beeld van wat er leeft binnen je sportorganisatie. Je kan de scans in meerdere keren invullen, zo hoef je niet alle vragen in één keer te behandelen.

Wil je voor je start met de genderscan eerst nog een beter zicht krijgen op wat gender nu precies is en wat de verschillende termen (trans, intersekse, non-binair, …) betekenen? Bekijk dan zeker deze video. Meer informatie over het thema lees je op de website van ICES.

Voor vragen of opmerkingen kan je steeds terecht bij info@ethischsporten.be .