Debjani met snelste tijd naar halve finales

debjani-ismael-2021-tokio-os-reeksen-belga-jasper-jacobs

Ismael Debjani wint zijn reeks van de 1500m

Op de vijfde dag van het Olympische atletiektornooi kwamen vijf Belgen in actie. Normaal gezien waren het er zes, maar Cynthia Bolingo moest forfait geven vanwege een hamstringblessure. Met Ismael Debjani, Robin Vanderbemden, Michael Obasuyi, Isaac Kimeli en Robin Hendrix had ons land nog een aantal ijzers in het vuur voor mooie prestaties.

Debjani snelste van het hele pak

Ismael Debjani/CABW was de eerste Belg die vandaag aan de bak moest. Tijdens de reeksen van de 1500m gaf onze Belgische recordhouder een uitstekende indruk. Na het startschot verschool hij zich goed aan koord in het midden van het pak. In de laatste ronde ging het tempo de hoogte in, maar Debjani kon goed aanpikken bij de kopgroep. Bij het uitkomen van de laatste bocht kwam Debjani langs buitenom en liep hij overtuigend naar de kop van de wedstrijd. Debjani won de eerste reeks in 3’36”00 en plaatst zich met de snelste tijd voor de halve finales. Die staan donderdagmiddag op het programma.

SB voor Vanderbemden

De tweede Belg die in actie kwam in Tokio was Robin Vanderbemden/SER op de 200m. Met 20”70 liep Vanderbemden een seizoensbeste op het juiste moment. Na een goede start kon hij even aanpikken bij het Amerikaanse fenomeen Erriyon Knighton, die na het uitkomen van de bocht zijn versnelling inzette om te winnen in 20”55. Vanderbemden kon het tempo hooghouden en verzwakte niet om als derde te finishen. Zo plaatste hij zich rechtstreeks voor de halve finales die later op de dag al gepland stonden. In de tweede van drie halve finales mocht Vanderbemden vanuit baan drie vertrekken. Met onder meer Noah Lyles was de concurrentie niet mals. Een plaats in de top twee werd een lastige klus. Met een zevende plaats in 21”00 maakte Vanderbemden geen kans op de finale. Voor een plaats in die finale was 20”13 nodig, maar met een seizoensbeste mag Vanderbemden tevreden terugkijken op zijn tornooi.

Op de 110m horden ging Michael Obasuyi/OEH op zoek naar een plaatsje in de halve finales. Vanuit baan acht liep Obasuyi geen feilloze race, maar klokte wel een degelijke 13”65, goed voor de zesde plaats. De snelste vier plaatsten zich rechtstreeks voor de volgende ronde, samen met de vier beste verliezende tijden. Dus het werd afwachten of de tijd van Obasuyi zou volstaan. Na de vijfde reeks werd duidelijk dat zijn chrono niet zou volstaan. Voor een plaats in de halve finales was 13”55 nodig.

Geen Belg in finale 5000m

De laatste Belgen van de dag waren Isaac Kimeli/OEH en Robin Hendrix/OEH tijdens de reeksen van de 5000m. Hendrix ging van start in de eerste van twee reeksen en plaatste zich meteen na de start vooraan in het pak. Na de eerste kilometer liet hij zich wat meer uitzakken, maar hij kon zich wel aan de koord positioneren achter de Nederlander Mike Foppen. Bij het ingaan van de laatste kilometer zocht Hendrix de tweede baan op om valpartijen te vermijden. Op twee ronden van het einde ging het tempo stevig de hoogte in en Hendrix moest een uitgebreide kopgroep met zo’n vijftien atleten laten gaan. Enkel de eerste vijf van elke reeks, aangevuld met de vijf snelste verliezende tijden plaatsten zich voor de finale. Als zestiende met 13’58”37 maakte Hendrix geen aanspraak op de finale. In de tweede reeks ging Isaac Kimeli op zoek naar plaats in die finale. Na de aanvangsronde lag het tempo, net zoals in de eerste reeks, niet bijzonder hoog. Kimeli vatte vooraan post in een derde positie. Maar wanneer het tempo de hoogte inging, moest Kimeli enkele meters prijsgeven en verdween naar de achterhoede van het pak. Het tempo in het tweede deel van de wedstrijd lag wel hoger dan in de eerste reeks, waardoor een selectie voor de finale op basis van de verliezende tijden de kansen deden stijgen voor Kimeli. Op twee ronden van het einde vocht Kimeli voor elke plaats, maar hij moest de kopgroep met negen atleten laten gaan. Een plaats in de top tien zou volstaan op basis van de tijden, maar in de laatste ronde kwamen nog een paar atleten voorbij de vice-Europese indoorkampioen. Met een zeventiende plaats in 13’57”36 maakte ook Isaac Kimeli geen aanspraak op de finale.

Alle info over onze Belgische atleten tijdens de Olympische Spelen in Tokio vind je hier en alle wedstrijden en interviews met onze Belgen kan je herbekijken op de Sporza.be.