25/01

De olympische droom van Rani Rosius

rosius-budapest23

Rani Rosius.

Parijs is nog ver, maar niet meer zó ver. Tokio ligt nog vers in het geheugen – het kwam dan ook een jaartje later dan voorzien – en toch doemen de volgende Spelen al op aan de horizon. We laten onze eliteatleten aan het woord over hun traject naar Parijs en hun ultieme olympische droom. Vandaag spurtster Rani Rosius.

Rani, hoe belangrijk is het jaar 2024 voor jou?

“Het is de afsluiter van vier jaar werk. Parijs is het eerste grote doel op de langetermijnplanning die wij hebben gemaakt, dus het is zeker de bedoeling om de Spelen te halen, maar tevoren zijn ook de World Relays en het EK al belangrijk. Eigenlijk wil ik presteren vanaf deze zaterdag, als ik mijn seizoen open in Polen, tot en met Parijs. Tussendoor heb ik heel even rust in maart, maar het zal niet veel zijn. Ik wil klaar zijn om veel wedstrijden te lopen.”

In welke volgorde van belangrijkheid plaats jij de toernooien van 2024, met chronologisch WK indoor in Glasgow, World Relays op de Bahama’s, EK in Rome en Spelen in Parijs?

“Daar heb ik het eerlijk gezegd nog niet met mijn coach over gehad, maar ik wil er overal staan. Behalve voor de Spelen ben ik al voor alles geplaatst, dus dat is alvast afgevinkt. Ik denk dat het de bedoeling is om op de Spelen op mijn best te zijn, maar ik wil daar ook de 4x100m lopen, en daarvoor zal ik ook op de World Relays top moeten zijn.”

Wanneer is het jaar 2024 voor jou geslaagd?

“Als ik op de Spelen sta.”

Hoeveel kans geef je jezelf op Parijs?

“Individueel sta ik er heel goed voor op de ranking. Ik moet natuurlijk blijven presteren om mijn ranking te handhaven, maar ik durf toch te zeggen dat er al heel veel mis moet lopen als ik er nog naast wil grijpen. Met het team komt het er gewoon op aan op heel hard te lopen op de World Relays. De eerste twee van de vier reeksen mogen rechtstreeks naar Parijs. In de herkansingen mogen ook nog de eerste twee van de drie reeksen naar de Spelen, dus veertien ploegen in totaal. Achteraf zijn er nog twee plaatsjes te verdelen, maar daar moeten we niet op rekenen. Het moet op de Bahama’s gebeuren.”

Werk je ook een uitgebreid indoorseizoen af? En hoe ziet jouw Road to Paris er daarna uit?

“Vanaf zaterdag loop ik vijf wedstrijden in tien dagen. Daarna doe ik nog het BK en het WK indoor in Glasgow. Alle kampioenschappen staan dit jaar op mijn planning. Waarschijnlijk ga ik in het voorjaar nog op stage met mijn eigen trainingsgroep, omdat de VAL-stage wat te dicht op de World Relays valt. Voorafgaand aan de World Relays gaan we nog tien dagen op precamp naar Curaçao. Daarna volgt bijna meteen het EK in Rome en daarna misschien nog een precamp voor de Spelen.”

Heb je jouw studieplanning (Rani volgt de lerarenopleiding LO en chemie, red.) aangepast in functie van de Spelen?

“In het eerste semester heb ik alle theorievakken opgenomen die mij nog restten, waardoor ik nu alle theorie achter de rug heb. In het tweede semester moet ik enkel één leerling begeleiden, maar in uren stelt dat weinig voor. Ik kan al mijn tijd gebruiken om te trainen en te rusten.”

Wat is jouw ultieme droom in Parijs?

“In de halve finales geraken van de 100 meter. Daarvoor zal ik héél goed moeten zijn. En in de aflossing is er veel mogelijk, omdat er altijd veel diskwalificaties zijn, maar finale lijkt me toch te veel gevraagd.”

Zie jij Parijs als het toppunt van je carrière of worden de volgende Spelen nóg belangrijker? 

“In onze meerjarenplanning staan drie Spelen: Parijs, Los Angeles en Brisbane. Dit jaar is het nog wat kijken wat Olympische Spelen inhouden en hoe ik met de stress omga.”