26/12

De olympische droom van Helena Ponette

womens-rising-star-2022

Helena Ponette.

Parijs is nog ver, maar niet meer zó ver. Tokio ligt nog vers in het geheugen – het kwam dan ook een jaartje later dan voorzien – en toch doemen de volgende Spelen al op aan de horizon. We laten onze eliteatleten aan het woord over hun traject naar Parijs en hun ultieme olympische droom. Vandaag Belgian Cheetah Helena Ponette.

Helena, hoe belangrijk is het jaar 2024 voor jou?

“Heel belangrijk. Het kunnen mijn eerste Spelen worden, en dat is meteen een vrij realistisch doel. Daar denk ik toch ongeveer elke dag aan.”

Wanneer ben je beginnen geloven dat Parijs een haalbaar doel was? 

“In 2021 liep ik nog een pak trager. Tokio was totaal geen doel voor mij, echt een ver van mijn bed show. In de zomer van 2022 heb ik het WK in Eugene en het EK in München gelopen en dan is de olympische droom beginnen komen. De Cheetahs spraken altijd over Parijs en zo is de gedachte ‘we gaan ervoor’ in mijn hoofd gekomen. Hun droom is ook mijn droom geworden.”

Welke doelen heb je in 2024?

“In de eerste plaats de Spelen, vooral met de Cheetahs en de Mixed Relay. Op het WK indoor zal ik waarschijnlijk wel de estafette meelopen, want we zijn al geplaatst, maar individueel is het indoorseizoen helemaal niet belangrijk voor mij. Ik wil mijn seizoen zo kort mogelijk houden, want de planning wordt moeilijk dit jaar met al die kampioenschappen. Begin mei moeten we al heel goed in vorm zijn voor de World Relays op de Bahama’s. Het EK in Rome staat ook op de planning, maar de focus ligt op Parijs.”

Er was onlangs een vergadering met alle 4x400 meterlopers. Wat is daar besproken?

“De bedoeling was om iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Als we medailles willen pakken op de Spelen, zal het op de aflossingen moeten gebeuren. Iedereen moet zijn voorbereiding in functie van de aflossing plannen, zodat we ons eerst kunnen plaatsen en daarna ook kunnen scoren in Parijs. Het uurrooster in Parijs laat toe om de drie disciplines te lopen: individueel, Cheetahs en Mixed Relay. Op het EK in Rome, waar nu ook een Mixed Relay is, zullen we ons tot maximaal twee nummers moeten beperken. Ik weet dus nog niet of ik individueel loop in Rome.”

Hoeveel kans geef je jezelf om Parijs te halen?

“Moeilijke vraag. Ik ga er geen percentage opplakken, maar als team hebben we een grote kans. Individueel zou het eigenlijk ook moeten lukken, want ik sta er goed voor op de ranking. Sinds die geopend is begin juli heb ik al veel goeie wedstrijden afgewerkt.”

Hoe ziet jouw Road to Paris eruit?

“Ik zou graag de New Balance Indoor GP in Boston lopen, maar ben nog niet aanvaard. Anders wordt het de IFAM Indoor. Daarna ga ik tien dagen naar Tenerife om nadien nog het BK en hopelijk ook het WK indoor te lopen. Daarna trek ik waarschijnlijk op VAL-stage naar Cyprus en meteen erna gaan we op precamp naar Curaçao voor de World Relays.”

Wat is jouw ultieme olympische droom in 2024?

“Een medaille winnen met de Cheetahs of de Mixed Relay. Individueel heb ik geen uitgesproken droom.”