06/08

Dag 5 WKU20: Wahab zesde van de wereld

konteh-noah-2022-wku-belga-3

Noah Konteh tijdens de finale van de 3000m in Cali

Op de vijfde dag van het WKU20 in het Colombiaanse Cali kwamen drie landgenoten in actie. Na zijn finale in het kogelstoten ging Andreas De Lathauwer op zoek naar een nieuwe finaleplaats, ditmaal in het discuswerpen. Mimoun Abdoul Wahab en Noah Konteh hadden zich al geplaatst voor de finale en streden gisteren tegen de beste juniores van de wereld voor eremetaal.

Andreas De Lathauwer/VS plaatste zich zowel voor het kogelstoten als discuswerpen voor het WKU20. Aan het begin van de week plaatste hij zich voor de kogelfinale en gisteren ging hij met de discus op zoek naar een tweede finaleplaats. Daarvoor werd 60m50 gevraagd of een plek bij de beste twaalf. Met 57m33 als PR moest De Lathauwer zich serieus verbeteren om zich rechtstreeks te plaatsen, maar een plaats bij de beste twaalf was niet onhaalbaar. Zowel in groep A als B konden twee atleten zich rechtstreeks plaatsen voor de finale. De overige finaletickets werden uitgedeeld aan de acht beste performers. Met 51m01 maakte De Lathauwer geen aanspreek op zo’n ticket. Daarvoor was 56m74 nodig. De Lathauwer sloot het discuswerpen als 22ste af.

Wahab opnieuw sneller dan ooit

De twee andere Belgen die op de vijfde dag in actie kwamen deden dat telkens in een finale. Op de finale van de 400m horden vertrok Mimoun Abdoul Wahab/HF vanuit baan zeven, nadat hij zich als als zesde plaatste voor de finale met een sterke 50”45. In de finale ging hij opnieuw sneller. Met 50”20 zette hij een derde PR op rij neer. Het bracht hem op de zesde plaats. De winst was voor de Turk Ismail Nezir met 48”84. Het volledige podium dook trouwens onder 50 seconden. Met zijn nieuwe PR realiseerde Wahab de derde Belgische prestatie op de 400m horden, op negentien honderdsten van het BR van Stef Vanhaeren/KAPE.

Noah Konteh/OLSE ging van start in de finale van de 3000m. Hij was een van de vijf Europese atleten die zich voor deze finale wist te plaatsen, wat op zich al een bijzonder knappe prestatie is. In de finale maakten de Afrikaanse juniores het tempo en de winst was voor de Ethiopiër Melkeneh Azize in 7’44”06 voor twee Kenianen. Konteh liep als twaalfde over de finish na 8’18”61, als vierde Europeaan en op amper zes honderdsten van de Tsjech die elfde werd.