05/08

Dag 4 WKU20: Wahab en Maes naar finale

wahab-mimoun-2022-wku20-cali-belga-2

Mimoun Abdoul Wahab plaatst zich voor de finale op de 400m horden

Op de vierde dag van het WKU20 in het Colombiaans Cali hebben twee landgenoten zich verzekerd van de finale met Merel Maes in het hoogspringen en Mimoun Abdoul Wahab op de 400m horden. Pierre Straet stond klaar voor zijn finale in het polsstokspringen en in de zevenkamp kregen we liefst twee Belgen in de top tien.

Nel Vanopstal/GEEL en Marie Bilo/ASVO kregen een pittige opdracht voorgeschoteld in de reeksen van de 1500m. De eerste drie uit elke reeks, aangevuld met de drie snelste verliezende tijden, mochten door naar de finale. Met liefst 40 meisjes aan de start werd dat een stevige opdracht. In de eerste reeks liep Vanopstal naar een achtste plaats in 4’28”98, nipt na een Marokkaanse op de zevende plaats en goed voor een 23ste plaats in totaal. In de derde reeks kwam Bilo in actie en ze ging voluit voor een goed resultaat, maar op het einde moest ze haar inspanningen bekopen. Ze liep als veertiende over de finish in 4’39”79, waarmee ze als 40ste ook geen aanspraak maakte op de finale. Daarvoor was 4’21”45 nodig.

Nieuwe finale voor Maes, ontgoocheling voor Straet

In de kwalificaties van het hoogspringen kregen we ook twee Belgen met Merel Maes/ACW en Yorunn Ligneel/HAC. Voor een finaleticket werd 1m85 gevraagd, maar geen enkele atlete haalde die hoogte. De beste twaalf werden daardoor beloond met een plaats in de finale. Maes mag zich dankzij 1m80 en een gedeelde achtste plaats opmaken voor die finale. Ligneel haalde 1m76, waarmee ze haar kampioenschap als veertiende afsluit. In het polsstokspringen kwam Pierre Straet/HERV in actie tijdens zijn finale. Hij haalde zijn openingshoogte van 4m90 in zijn eerste beurt, maar vervolgens kwam de lat driemaal naar beneden op 5m05. Straet sloot zijn finale als dertiende af. Voor het podium was 5m45 nodig en voor goud zelfs 5m75.

Top 10 voor de meerkampsters

Op de tweede dag van de zevenkamp stonden nog drie disciplines op het programma. In het verspringen liet Laura Van Den Brande/AVKA 5m67 opmeten, goed voor een nieuw PR, en Sennah Vanhoeijen/DEIN 5m96. Nadien volgde het speerwerpen, waarin beide een nieuw PR lieten noteren. Van Den Brande kwam tot 37m50 en Vanhoeijen tot 36m36. Met enkel nog de 800m voor de boeg stond Vanhoeijen op een zevende plaats in het klassement en Van Den Brande op een veertiende plaats. Op de 800m liep Van Den Brande opnieuw een PR met 2’21”87, goed voor een vijfde plaats. Vanhoeijen kwam tot 2’36”37. In het eindklassement eindigde Vanhoeijen op een achtste plaats met 5401 punten en Van Den Brande op een tiende plaats met 5314 punten, alle twee in de buurt van hun PR. Met twee Belgen in de top tien op een internationaal kampioenschap zet ons land haar meerkampcapaciteiten opnieuw in de verf.

Wahab opnieuw sneller en klaar voor finale

Vandaag krijgen we opnieuw een Belg in een finale op het WKU20, want gisteren plaatste Mimoun Abdoul Wahab/HF zich tijdens de halve finales van de 400m horden met een nieuw PR voor die finale. In de tweede halve finale liep Wahab naar een sterke 50”45, goed voor de tweede plaats en een rechtstreeks ticket voor de finale. Hij realiseerde de zesde tijd en start vandaag vanuit baan zeven in de finale om 23u45 Belgische tijd. Naast Wahab komen vandaag ook Andreas De Lathauwer/VS, kwalificaties discuswerpen, en Noah Konteh/OLSE in actie. Om middernacht Belgische tijd gaat Konteh van start in de finale van de 3000m.

Alle info over het WKU20 vind je hier.