21/02

Dag 2 BK cadetten en scholieren: Nieuw BR en reeks top tien prestaties

-jdc5653-min

Mohamed-Reda Chemmakh

Het werd een hoogstaande tweede dag van het BK indoor voor cadetten en scholieren met een reeks nieuwe top tien prestaties aller tijden en zelfs een Belgisch record. Mohamed-Reda Chemmakh sprong over 1m90, goed voor de derde beste prestatie ooit bij de cadetten. Nafy Thiam was opnieuw goed voor een Belgische record in het kogelstoten. Bij de scholieren liep Nemo Rase de derde tijd ooit op de 60m horden en Zoë Laureys deed hetzelfde over 400m.

Vandezande overtuigend naar winst

De finale van de 60m bij de cadetten meisjes beloofde op voorhand bijzonder spannend te worden. In de finale lagen de verschillen amper een paar honderdsten uit. Ilona Dhaenens/DEIN was uiteindelijk de beste met een sterke 7”84 voor Marit Leysen/LOOI met 7”85. In de reeksen bij de cadetten jongens was Rune Vandezande/ADD overtuigend de beste met 7”21 en in de finale bevestigde hij met 7”23. Met 7”21 komt hij op een gedeelde zesde plaats in de ranglijst aller tijden. Bij de scholieren kregen we ook een nieuwe top tien prestatie. Cédric Motieh/RFCL liep dit seizoen al 6”96, goed voor de vijfde plaats aller tijden. Maar in de finale was Vlaams kampioen Dieter Bergs/ROBA de beste met 6”98, zijn eerste duik onder zeven seconden en de negende prestatie aller tijden. Bij de meisjes was Tinne Vertongen/ROBA met voorsprong de beste in 7”56, de vijfde prestatie aller tijden, en op de 200m won ze een tweede titel in 24”56. Martha Geerardyn/ACW won met een snelle 25”49 de Belgische titel bij de cadetten. Bij de jongens waren Romain Bovi/RFCL (23”38) en Maric Lechantre/HUY (22”22) de beste. Op de 400m werden de ranglijsten aller tijden serieus door elkaar gehaald met titels voor Sterre Provost/MACW (58”22, negende aller tijden), Zoë Laureys/DUFF (55”20, derde aller tijden) voor zilveren Anne-Sophie Bremans/ACHL (56”54, negende aller tijden), Josse Martin/RCG (52”31, tiende aller tijden) en Mateo Bogaert/ASVO (51”26).

Chemmakh hoger dan ooit

Lukas Urbanczyk/MOHA won een dag na zijn broer Mathias de titel in het polsstokspringen. Het werd een intense competitie want Urbanczyk en Rune Ginkels/ROBA sloegen om de beurt een hoogte over, waardoor de ene altijd hoger moest dan de andere om opnieuw aan de leiding te komen. Op 4m40 sprongen ze allebei en terwijl Urbanczyk met succes over die hoogte sprong, kwam de lat twee keer naar beneden bij Ginkels. Hij zette alles op een derde sprong op 4m45, een hoogte waarop Urbanczyk paste. Jammer genoeg nam hij de lat mee naar beneden, waardoor het goud opnieuw naar MOHA ging. Ginkels mag met zilver in een nieuw persoonlijk record van 4m35 uiteraard ook tevreden zijn na een knappe competitie. Bij de scholieren meisjes was het goud voor Gitte Bellemans/DCLA in een nieuw PR met 3m40 nadat ze, op een tweede sprong bij haar openingshoogte na, altijd bij haar eerste poging over elke hoogte ging. In het hoogspringen waren de titels bij de cadetten voor Anna-Lisa Van Thuyne/ SGOL met 1m65 en bij de jongens voor Mohamed-Reda Chemmakh/ACW met een sterke 1m90, een evenaring van de derde prestatie aller tijden.

Thiam opnieuw beter dan ooit

In het kogelstoten bij de cadetten deed Nafy Thiam/CSDY opnieuw beter dan ooit. Ze verbeterde haar Belgische record van 14m42 naar 14m69 met een logische titel als gevolg. Bij de jongens was de titel ook voor de topfavoriet met Finn Coene/KAAG. Hij deed ook beter dan ooit met een sterke 14m56. Bij de scholieren lieten de topfavorieten zich ook niet verrassen. Sena Tay/STAX (14m33, tiende aller tijden) en Ides Verhulst/ACW (16m45) zijn de nieuwe Belgische kampioenen.

Dubbel goud voor Koekelkoren

Op de 60m horden bij de cadetten verbeterde Ine Impens/KAAG haar beste jaarprestatie tot 8”80 om de Belgische titel binnen te halen. Met die tijd duikt ze ook de top tien aller tijden in. Bij de jongens was de titel ook voor de thuisclub met Luka Afschrift/KAAG die zijn tweede titel van het weekend binnen haalde met 8”59. Het werd wel enorm spannend, want Jonas Verschuere/RCG (pas als achtste geplaatst voor de finale) en Dario Bertotto/AVT klokten 8”61 en 8”63 als tweede en derde. Bij de scholieren mocht de topfavoriet ook de titel in ontvangst nemen. Nemo Rase/USBW was met 7”86 met voorsprong de beste, nadat hij al 7”77 liep in de reeksen en daarmee op de derde plaats aller tijden terecht komt. Bij de scholieren meisjes kregen we wel een eerder verrassende kampioene met Noor Koekelkoren/DCLA. In de reeksen deed ze al beter dan ooit met 8”54 en in de finale bleef ze topfavoriete Camille Sonneville/KAAG voor met een sterke 8”43 tegenover 8”54 voor Sonneville. Met haar tijd komt Koekelkoren op een gedeelde zevende plaats in de ranglijst aller tijden.

In het verspringen was Koekelkoren opnieuw de beste voor Sonneville. Ze sprongen alle twee 5m59, maar Koekelkoren sprong die afstand tweemaal en had daarmee de betere tweede sprong staan. Bij de scholieren was de titel ook voor Leuven dankzij Dai Keïta/DCLA. Hij maakte een dag na zijn titel in het hoogspringen opnieuw zijn favorietenrol waar met 6m61. Bij de cadetten jongens sprong Kwaku Ofori/RFCL amper één centimeter verder dan Aymeric Evrard/SER met 6m09 tegenover 6m08 om te winnen en bij de meisjes was Jade Cuvelier/KAAG met 5m49 eveneens de beste met slechts één centimeter voorsprong op de nummer twee.

De volledige uitslag van de tweede dag van het BK cadetten en scholieren vind je hier en de wedstrijden kan je herbekijken op de livestream. Een uitgebreid verslag met reacties van de nieuwe Belgische kampioenen lees je deze week in een nieuwe editie van @letieleven.