26/06

Dag 2 Allianz Belgian Championships: regen houdt topfavorieten niet tegen

2022-bk-gentbrugge-jolien-boumkwo-jdc-min

Jolien Boumkwo

Op de tweede dag van de Belgische kampioenschappen in Gentbrugge kregen we af te reken met enkele regenbuien, toch krijgen we vooral mooie duels te zien. In de kampnummers lieten de topfavorieten zich gelden, met een sterke Nafi Thiam en Babette Vandeput. In de loopfinales kregen we enkele kersverse Belgische kampioenen, terwijl Alexander Doom zijn tweede titel op zak stak. Vandaag staat de laatste dag op het programma met een sterke line up aan finales!

Al vroeg op de dag won Vanessa Sterckendries/OEH een nieuwe titel in het hamerslingeren met 66m35, hoewel ze op meer had gehoopt. Met de kogel was Jolien Boumkwo/VAC eveneens goed voor een nieuwe titel met 16m08 en in het discuswerpen was topfavoriete Babette Vandeput/LYRA ook goed voor winst. Met 56m00 verbeterde ze haar PR met een halve meter. De omstandigheden waren niet optimaal voor de hoogspringers. Thomas Carmoy/CRAC stak wel een nieuwe titel op zak met 2m17. Hetzelfde verhaal voor de vrouwen in het verspringen, maar Nafi Thiam/RFCL liet zich daardoor niet onbetuigd met een stevige reeks sprongen. Met 6m63 als beste deed ze twee centimeter beter dan het oude kampioenschapsrecord van Sandrine Hennart/RFCL uit 1993. Juniore Sennah Vanhoeijen/DEIN werd met 6m18 knap tweede.

Rosius en Vervaet op de afspraak 

In de reeks van de 100m en 200m weinig verrassingen. Op de 100m gaven Belgian Falcons en trainingsgenoten Kobe Vleminckx/LYRA en Simon Verherstraeten/LYRA de beste indruk. Vleminckx kwam tot op honderdsten van de PR met 10”36, terwijl Verherstraeten liefst een tiende van zijn PR deed met 10”46. Op de 200m krijgen we ook de verwachte namen in de finale. Dylan Borlée/OEH gaf een goede indruk met 21”05, een lichte verbetering van zijn PR. Terwijl Robin Vanderbemden/SER uitliep naar 21”17. Bij de vrouwen liet Rani Rosius/AVT haar klasse zien met 11”33, waarmee ze haar nieuwe uitdaagster Delphine Nkansa/RESC (11”42) onder druk zet richting de finale. Op de 200m geen problemen voor Imke Vervaet/RCG. Op haar thuispiste zette ze met 23”35 de snelste chrono neer. In de reeksen van de 1500m bij de vrouwen ook geen verrassingen voor de favorieten. Elise Vanderelst/MOHA plaatste zich met 4’18”47 vlot voor de finale, waar ze onder meer Camille Muls/RESC, Hanne Van Loock/DCLA, Sofie Van Accom/ACHL en Lotte Scheldeman/ADD treft.

Doom knalt naar tweede titel

Er stonden ook enkele boeiende finales op het programma op zaterdag. Op de 800m kwam Rani Baillievier/OLSE in de sprint net te kort tegen Vanessa Scaunet/CABW. Het verschil bedroeg amper zes honderdsten. Op de 1500m had Ruben Verheyden/EA het beste eindschot. Hij liep naar zijn eerste nationale titel bij de seniores voor Jochem Vermeulen/LYRA en Stijn Baeten/DCLA. Geen Jonathan Sacoor/OEH en Jonathan Borlée/OEH in de finale van de 400m. Het had wellicht weinig verschil gemaakt voor winst, want een sterke Alexander Doom/AVR liep overtuigend naar zijn tweede nationale outdoor titel bij de seniores. Hij won in 45”36, amper twee honderdsten boven zijn PR, voor Kevin Borlée/OEH (46”04) en Jonas De Smet/KAAG (46”71). De Smet ziet zijn sterk seizoen beloond ziet met brons in een nieuw PR. De laatste finale van de dag was de 110m horden. Jente Hauttekeete/KAAG had de beste start, maar raakte meteen enkele horden. Hij werd uiteindelijk derde in 14”50 na Senne Segers/LYRA (14”44) en Nolan Vancauwemberghe/MOHA (14”08).

Bij de AMH liep Simon Clinquaert/CABW (IPC46) naar de titel op de 100m in een knappe 12”48. Bij de wheelers waren Joyce Lefevre/PAR en Peter Cosyns/KAAG (IPC 34) goed voor nieuwe titels op de 800m. Chloé Van Elslande/JSMC (IPC47) stak de dubbel 100m (15”17) en 400m (74”97) op zak. Liesbeth Moons/OEH pakte ook de dubbel, maar dan in het zittend werpen met 11m14 in het discuswerpen en 5m18 in het kogelstoten. Gitte Haenen/KAAG (IPC 63) was de beste in het verspringen met 3m79 en Stefaan Constant/VOLH (IPC 46) pakte de titel in het hoogspringen met 1m30.

De volledige uitslag van de tweede dag en het tijdsschema van de derde dag van de Allianz Belgian Championships vind je hier en volg de Allianz Belgian Championships vandaag opnieuw via onze livestream.