02/08

Dag 1 WKU20: Bacari op koers voor top 8 en De Lathauwer naar finale

bacari-elie-2022-wku20-belga

Elie Bacari in het verspringen

De internationale kampioenschappen volgen elkaar snel op, want vandaag gingen de Wereldkampioenschappen voor U20 in het Colombiaanse Cali van start. Op de eerste dag kwamen al meteen vier landgenoten in actie. Elie Bacari en Thomas Van der Poel begonnen aan hun tienkamp, terwijl Andreas De Lathauwer en Regis Thibert op zoek gingen naar een plaatsje in de volgende ronde.

De Belgische delegatie trok met veertien atleten richting Cali. Een pak meer dan de vijf atleten die vorig jaar in het Keniaanse Nairobi in actie kwamen in het uitgestelde WKU20. Met zilver voor Jente Hauttekeete/KAAG kwamen de Belgen wel goed voor de dag op het Afrikaanse continent. In het Zuid-Amerikaanse Colombia krijgen we opnieuw twee Belgen aan de start van de tienkamp. Elie Bacari/DCLA opende zijn meerkamp met een indrukwekkend PR op de 100m met 10”69, goed voor de derde plaats. Thomas Van der Poel/BRAB liep eveneens een PR met 11”11, goed voor een dertiende plaats. In het verspringen lukte Bacari opnieuw een PR met 7m01. Van der Poel zette een knappe 7m22 op het bord. Met de kogel hielden ze elkaar in evenwicht met 12m48 voor Bacari en 12m43 voor Van der Poel. In het hoogspringen kwam Van der Poel niet meer in actie, terwijl Bacari opnieuw een PR liet opmeten met 1m96. Op de afsluitende 400m liep Bacari naar 50”67. Het leverde hem in totaal 3934 punten op, goed voor een knappe achtste plaats op 25 atleten die de eerste dag afwerkten. De Nederlander Gabriel Emmanuel ging aan de leiding met 4276 punten. Voor Thomas Van der Poel zit het WK er jammer genoeg op.

In de reeksen van de 1500m was Regis Thibert/HERV aan zet. In de derde van drie reeksen ging hij op zoek naar een plek in de top drie of naar een van de drie snelste verliezende tijden. Thibert liep in zijn reeks naar een achtste plaats met 3’49”42. Het ging snel in de reeksen, want er was 3’46”60 nodig om met de verliezende tijden een plek in de finale af te dwingen. Thibert eindigt zijn tornooi op een negentiende plaats. Andreas De Lathauwer/VS wist zich zowel voor het kogelstoten als discuswerpen te plaatsen voor het WKU20. Op de eerste dag stonden de kwalificaties van het kogelstoten op het programma. In groep B kwam De Lathauwer tot 18m47, goed voor een zevende plaats en een negende plaats over beide groepen heen. Met die prestatie verzekerde hij zich van de finale op dinsdag.

Op de tweede dag van het WKU20 gaat Elie Bacari verder in de tienkamp, staat de kogelfinale voor Andreas De Lathauwer op het programma en komt Pierre Straet/HERV in actie in de kwalificaties van het polsstokspringen. 

Alle info over het WKU20 vind je hier.