18/03

Dag 1 WK indoor Belgrado: Gouden Noor Vidts

vidts-noor-2022-belgrado-wki-belga-jasper-jacobs-15-min

Noor Vidts, wereldkampioene

Dat we wel iets van Noor Vidts konden verwachten, wisten we. Maar dat het goud zou worden voor haar op het WK indoor in Belgrado met een Belgisch record erbovenop, nee, dat niet. Wat een droomstart voor België in Servië, met ook nog finaleplaatsen voor Eliott Crestan, Isaac Kimeli en Michael Somers en een Belgisch record voor Julien Watrin.

De start van de vijfkamp was meteen een schot in de roos voor Noor Vidts/VAC. Ze liep een dijk van een persoonlijk record in de 60m horden: 8”15, goed voor winst. Van een droomstart gesproken. Hoogspringen was nadien meer dan degelijk. Noor ging over 1m83, één centimeter onder haar persoonlijk record, goed voor een tweede plaats. Ook in het klassement was ze na twee onderdelen tweede. Ook kogelstoten was met 14m03 meer dan degelijk. Noor won die discipline bovendien, waardoor ze opnieuw aan de leiding kwam.

In het verspringen deed Noor wat alleen grote kampioenen kunnen: uitpakken als de spotlights vol op je schijnen. Ze vloog naar 6m60, goed voor de tweede plaats en een verbetering van haar persoonlijk record met negen centimeter. Ze ging als leider de afsluitende 800 meter in en daarin zette ze nog even de puntjes op de i: winst in een dik persoonlijk record van 2’08”80. En zo kwam haar eindtotaal op 4.929 punten uit, een verbetering van het Belgisch record van ene Nafi Thiam met 25 punten. Noor komt op de zesde plaats op de wereldranking aller tijden. Fenomenaal.

Rani Rosius/AVT kende een slechte start in de reeksen van de 60m, maar liep daarna wel nog een mooie race. Het leverde haar 7”33 op, de 24e tijd en onvoldoende voor de halve finales. In de 400m slaagde Camille Laus/OEH er evenmin in om door te stoten naar de halve finales, maar ze liep wel een knap persoonlijk record van 52”51, de elfde tijd van alle deelnemers.

Julien Watrin/DAMP maakte zwaar indruk in de reeksen van de 400m. Hij denderde naar een Belgisch record van 45”88, de snelste tijd van alle deelnemers. In de halve finales bleef Julien op zijn honger zitten. Hij finishte als vierde in zijn serie in 46”54 en was uitgeschakeld.

In de reeksen van de 800m en de 3.000m bij de mannen had België telkens twee ijzers in het vuur. Auréle Vandeputte/HAC knokte voor wat hij waard was, maar strandde in de 800m als vijfde in zijn reeks in 1’49”59, terwijl alleen top twee doorstootte. Eliott Crestan/SMAC plaatste een indrukwekkende versnelling op een ronde van het einde en besloot zijn reeks als tweede in 1’48”53. WK-finale op zijn 23e, chapeau.

In de 3.000m finishte Michael Somers/LYRA na een sterke slotkilometer als zevende in zijn reeks 7’51”89. Hij leek op een uitschakeling af te stevenen, maar geen enkele reeks ging harder en Michael plaatste zich verrassend met de verliezende tijden voor de finale. En het was dubbel feest, want ook Isaac Kimeli/OEH stootte vlotjes door als derde in zijn reeks in 7’55”74. Nooit eerder plaatsten twee Belgen zich voor één en dezelfde finale op een WK indoor. Streepje geschiedenis.

Alles over het WK indoor in Belgrado vind je hier