20/02

Dag 1 BK Indoor cadetten en scholieren & BK 4x200m

-jdc1937-min

Goossens, Vervaet en de zusjes Beylemans van Racing Club Gent

Op de eerste dag van de Belgische kampioenschappen indoor voor cadetten en scholieren werden al twaalf gouden medailles uitgereikt. In het hinkstapspringen kregen we mooie duels en op de 800m werd stevig doorgelopen in de Gentse Topsporthal. Naast de cadetten en scholieren kwamen ook enkele oudere atleten in actie op toegevoegde wedstrijden voor atleten uit de elitewerking. Elise Mehuys en Camille Laus tekenden voor de sterkste prestaties. En op het einde van de dag werd nog gestreden voor de Belgische titels tijdens het BK 4x200m.

In het hinkstapspringen sprong Lieke Van Moorhem/KAAG zich met 11m25 de top tien aller tijden in bij de cadetten meisjes. Met Luka Afschrift/KAAG pakte de Gentenaren ook de titel bij de cadetten jongens. Bij de scholieren werd het zilver en brons voor de thuisclub. Lowie Wauters/KAAG sprong net als Gijs Geerits/BREE voor het eerst voorbij dertien meter met 13m10, maar Geerits had de betere tweede sprong met 13m09. Bij de scholieren leek hetzelfde scenario in de maak, want na vijf sprongen hadden Yelena Boone/KAAG en Emeline Serneels/CSDY alle twee 11m14 als beste sprong staan. In de laatste poging kon Serneels zich nog twee centimeter verbeteren, maar het was Emy Lamont/DAMP die van brons naar goud sprong met 11m30 bij haar laatste poging. In het polsstokspringen bij de cadetten waren de titels voor de favorieten, Kyani Joosten/SACN (3m35) en Mathias Urbanczyk/MOHA (3m80). Bij de scholieren stond vandaag het hoogspringen geprogrammeerd. Bij de jongens was Dai Keïta/DCLA opnieuw de beste, ditmaal met 1m96. Tibe Delaere/HAC en Rune Ginkels/ROBA kwamen met 1m94 wel dicht in de buurt. Bij de meisjes was Anne-Laure Hervers/HERV met 1m75 de beste.

Het enige loopnummer voor de cadetten en scholieren op de eerste dag van hun BK was de 800m. Bij de cadetten waren de Vlaamse kampioenen opnieuw de beste van het pak. Emma De Paepe/GENK hield Myrthe Baeten/LEBB achter zich met 2’18”27 tegenover 2’19”23. Bij de jongens kon Kilani Njema/LEBB met 2’04”58 opnieuw Mats Vervoort/LYRA (2’05”38) achter zich houden na vier rondjes, ondanks stevig tempowerk van Vervoort in de eerste drie ronden. Bij de scholieren werd ook stevig doorgelopen met mooie wedstrijden als gevolg. Nina Van Pelt/LOOI zette zich aan kop en hield er een strak tempo op na. Margaux Dossche/ACME deed wat ze kon om Van Pelt in de laatste ronde alsnog voorbij te gaan, maar Van Pelt hield stand met 2’13”64 tegenover 2’13”79 voor Dossche. Bij de jongens haalde Noah Coetsier/KAAG de overwinning binnen voor Martin Courtois/CABW. Nog voor de bel trok Coetsier de sprint op gang. Martin drong nog aan, maar raakte er niet voorbij. Op KVV was het net niet voor Coetsier, ditmaal mocht hij wel juichen met 1’57”83 als eindtijd en 1’58”07 voor Courtois.

Camille Laus opnieuw sneller

Naast de wedstrijden voor cadetten en scholieren stonden ook enkele wedstrijden voor atleten uit de elitewerking op het programma. Op de 60m voor vrouwen was Elise Mehuys/LYRA de beste met 7”35, op vijf honderdsten van de WKI limiet. Op de 60m horden deed Noor Vidts/VAC ritme op met een winnende 8”41, nadat ze eergisteren een geweldige 6m51 liet opmeten in het verspringen in Liévin. Op de 400m kregen we mooie strijd met drie Cheetahs. Camille Laus/OEH was de beste met 52”62, waarmee Laus in een nieuw PR opnieuw onder de limiet voor het WKI duikt. De revelatie van afgelopen zomer op de 400m, Naomi Van den Broeck/ROCA, liep als tweede met 53”15 de vierde prestatie aller tijden indoor en Imke Vervaet/RCG, derde met 53”21, schuift op naar de vijfde plaats aller tijden. Bij de mannen was Ward Leunckens/LYRA goed voor een mooie 3’46”98 op de 1500m.

De volledige uitslag van dag 1 van het BK cadetten en scholieren en de meeting voor elites vind je hier.

RCG maakt het ditmaal spannend

Op het einde van de dag stond ook het BK 4x200m op het programma. Bij de vrouwen brak de strijd voor het podium los in de derde reeks met een dominante overwinning van RESC. Ze bleven als eerste ploeg onder 1’40” met een sterke 1’39”33. De ploegen in de vierde en laatste reeks wisten wat hen te doen stond. Imke Vervaet kroop twee uur na haar 400m opnieuw in de startblokken om haar teamgenoten in een ideale uitgangspositie te brengen. Ze lanceerde Laura Beylemans/RCG als eerste, maar Lucie Ferauge/CABW kwam Beylemans voorbij. Op het einde werd het bijzonder spannend, want slotloopster Justine Goossens/RCG kon pas in de laatste rechte lijn de slotloopster van CABW remonteren.

Bij de mannen kregen we ook vier reeksen en in de tweede reeks wierp ASVO, met onder meer Vlaams kampioen indoor op de 200m Jaron De Vrieze, zich als podiumkandidaat naar voor met een bijzonder sterke 1’28”21. Een medaille zat er uiteindelijk niet in, want ze werden ze gediskwalificeerd na een wissel buiten de zone. In de derde reeks kregen we ook twee diskwalificaties, waaronder MACW met Yoran Deschepper ondanks reekswinst in 1’30”68. Die tijd had echter niet volstaan voor een podiumplaats, want in de vierde reeks doken drie ploegen onder 1’30”. CABW liep na een sterke start van Theo Rositano naar winst in 1’27”83, waarmee ze opschuiven naar de vijfde plaats aller tijden. Jonas De Smet/KAAG ging in de laatste rechte lijn nog voorbij Jitse Ceulemans/LYRA, waardoor het zilver naar KAAG ging in 1’28”42 en het brons naar LYRA in 1’28”66.

De volledige uitslag van het BK 4x200m vind je hier en de livestream kan je hier herbekijken.