31/07

Couckuyt maakt indruk met BR & mixed relay vijfde met BR

couckuyt-paulien-2021-tokio-os-reeksen-belga-jasper-jacobs-2

Paulien Couckuyt

De tweede dag van het Olympische atletiektornooi leverde twee Belgische records op. Paulien Couckuyt liep een indrukwekkende 400m horden vanuit de buitenbaan. Het leverde haar niet alleen een ticket voor de halve finales op, maar ook een nieuw Belgisch record. Eliott Crestan en Anne Zagré lieten een goede indruk na op weg naar de halve finales. Voor Ben Broeders en Hanne Claes zitten de Spelen erop. De mixed relay op de 4x400m mocht aantreden in de ondertussen veelbesproken finale. Met een vijfde plaats in een nieuw BR kan de ploeg tevreden terugblikken.

Couckuyt indrukwekkend

Hanne Claes/DCLA was de eerste Belgische atlete die in actie kwam op de tweede dag van het atletiektornooi op de Spelen in het Olympische stadion in Tokio. Met 56”38 liep Claes een seizoensbeste, maar met een achtste plaats in de eerste reeks en een 28ste plaats overall maakte ze geen aanspraak op een plaats in de halve finales. Ondanks veel blessureleed stond Claes er opnieuw met een SB op de Spelen. In de tweede reeks kwam Paulien Couckuyt/VAC als tweede Belgische in actie. Couckuyt ging snel van start en kon haar ritme goed vasthouden. Enkel op de voorlaatste horde moest ze even inhouden, maar met een derde plaats kwalificeerde Couckuyt zich rechtstreeks voor de halve finales. Met 54”90 liet Couckuyt een persoonlijk en meteen ook een Belgisch record noteren. Voordien deelde Couckuyt dat Belgisch record met Ann Mercken/AVT, want beide hordeloopsters hadden 54”95 als beste achter hun naam staan. Indien Couckuyt haar ritme kan doortrekken tot en met de laatste horde behoort een snellere tijd in de halve finale tot de mogelijkheden. In de einduitslag werd ze negende, waardoor een plekje in de finale tot de mogelijkheden behoort indien Couckuyt zichzelf kan overtreffen in de halve finale op maandagmiddag om 13u35 Belgische tijd.

Broeders naar huis

Nadien was het tijd voor de kwalificaties in het polsstokspringen. Ben Broeders/DCLA ging op zoek naar de rechtstreekse kwalificatie voor de finale. Daarvoor was 5m80 ofwel een plaats bij de beste twaalf nodig. Op 5m65 had Broeders al drie pogingen nodig en op 5m75 ging het uiteindelijk drie keer mis. Maar liefst achttien atleten gingen over 5m65 of hoger en uiteindelijk kwalificeerden de eerste veertien atleten zich voor de finale met 5m65. Drie atleten lieten hetzelfde parcours opmeten op de twaalfde plaats, waardoor twee atleten extra mogen aantreden in de finale. Broeders liet te veel foutsprongen opmeten en mist daardoor de finale.

Crestan en Zagré naar halve finales

Op de 800m plaatste Eliott Crestan/SMAC zich vlot voor de volgende ronde. Hij liep een attente koers en op 200m van het einde zette Crestan zijn eindsprint in. Enkel de Mexicaan Lopez ging er nog over, maar met 1’46”19 kwalificeerde Crestan zich probleemloos voor de halve finale die morgen om 13u25 Belgische tijd gepland staat. Anne Zagré/RESC was de volgende Belgische die in actie kwam tijdens de reeksen van de 100m horden. Zagré kende een mindere start, maar kwam in het tweede deel van de wedstrijd sterk opzetten. Met 12”83 liet Zagré een seizoensbeste noteren, waarmee ze derde werd. De eerste vier plaatsten zich rechtstreeks voor de halve finale, waardoor Zagré zich mag opmaken voor de halve finales op maandagmiddag.

BR en vijfde plaats voor mixed relay

En dan was het tijd voor de finale van de 4x400m mixed relays met de Belgen. De ploeg werd grondig door elkaar geschud en werd op het laatste moment opnieuw aangepast. Cynthia Bolingo/CABW nam de plaats van Imke Vervaet/RCG in, die tijdens de reeksen liep. Maar tijdens de opwarming ondervond Bolingo nog steeds last aan de hamstring, waardoor Vervaet alsnog mocht aantreden in de finale. Alexander Doom/AVR werd als startloper vervangen door Dylan Borlée/OEH. Jonathan Borlée/OEH werd als slotloper dan weer vervangen door broer Kevin Borlée/OEH. Vanuit baan acht namen de Belgen het op tegen sterke ploegen met onder meer de Verenigde Staten, Nederland (met Femke Bol) en Polen (met Justyna Swiety-Ersetic). Dylan liep een sterke openingsronde en gaf de stok als een van de eerste door aan Vervaet. Nederland (met Lieke Klaver), Verenigde Staten, Polen en Dominicaanse Republiek namen tijdens de eerste 200m afstand van de rest, waardoor Vervaet als vijfde de tweede groep aanvoerde. Laus kon de vijfde plaats vasthouden, maar moest naar de buitenkant om de stok door te geven aan Kevin Borlée. Groot-Brittannië kon aan de binnenzijde van de Belgen wisselen en sprong daardoor naar de vijfde plaats. Kevin Borlée liep andermaal een sterke slotronde en kon de Britten remonteren om vijfde te worden. Met 3’11”51 liepen de Belgen opnieuw een Belgisch record. De winst was verrassend voor de Polen met 3’09”87 voor de Verenigde Staten met 3’10”21 en de Dominicaanse Republiek met 3’10”22. Nederland moest tevreden zijn met de ondankbare vierde plaats in 3’10”36.

Alle info over de Olympische Spelen in Tokio vind je hier.