08/08

Bronzen Bashir Abdi op de marathon

abdi-bashir-2021-tokio-os-belga-2

Abdi Nageeye, Eliud Kipchoge en Bashir Abdi op het podium van de Olympische marathon

Aan het begin van de laatste dag van de Olympische Spelen kwamen de laatste drie Belgische atleten in actie tijdens de marathon. Met Bashir Abdi had ons land een outsider voor de medailles aan de start. Na een geweldige wedstrijd liep de Gentenaar naar een derde plaats, een bronzen medaille voor België. Koen Naert presteerde eveneens bijzonder knap met een tiende plaats en Dieter Kersten liet zich ook gelden met een 59ste stek.

Net zoals de vrouwen een dag eerder gingen de mannen ook van start in Sapporo voor hun Olympische marathon. Ondanks het vroege aanvangsuur, 7u00 lokale tijd, gingen de atleten in warme temperaturen van start. Met maar liefst dertig atleten die de finish niet haalden liet de hitte zich duidelijk merken. De Belgische mannen weerstonden aan de warmte en leverden een geweldige prestatie. Dieter Kersten/ADD liep een verstandige en goed ingedeelde wedstrijd, waardoor hij tijdens het tweede deel van de wedstrijd nog een reeks atleten kon oppikken. Het leverde de jonge Limburger tijdens zijn tweede marathon een 59ste plaats op na 2u22’06”.

Koen Naert/RESC en Bashir Abdi/RCG zaten intussen vooraan in de kopgroep. Toen het tempo werd opgedreven onder impuls van de Keniaanse topfavoriet Eliud Kipchoge en zijn landgenoot Lawrence Cherono moest Naert de rol vooraan lossen. Kipchoge pakte nadien de leiding en stond die niet meer af. Hij liep autoritair naar winst in 2u08’38”. Achter hem begonnen Cherono, Bashir Abdi en de Nederlander Abdi Nageeye aan de laatste kilometers nadat ook de Spanjaard Ayad Lamdassem moest passen. Abdi leek op het einde nog te kraken, maar onder impuls van zijn Nederlandse trainingsmaatje kon hij in de sprint Cherono nog achter zich houden. De Nederlander Nageeye werd tweede in 2u09’58” en Bashir Abdi pakte de bronzen medaille in 2u10’00”. Een geweldige prestatie van de Gentenaar! Niet veel later kwam Koen Naert al aangelopen. Met een tiende plaats in 2u12’13” en een vierde Europese prestatie mag ook Naert terugblikken op een fantastische Olympische marathon. Na de gouden medaille van Nafi Thiam in de zevenkamp volgt nu een tweede Belgische medaille in de atletiek met een bronzen plak voor Bashir Abdi.

Alle info over de prestaties van de Belgische atleten op de Spelen vind je hier en alle wedstrijden en interviews met de Belgen vind je terug op Sporza.be.