16/08

BK Vrouwen: Supersnelle Rani Rosius is grote uitblinker

-ldq4999

Rani Rosius, geflankeerd door Nora Thiry (links) en Cynthia Bolingo (rechts)

Rani Rosius is de grote uitblinker van het BK alle categorieën in Brussel geworden. Ze snelde naar een fantastische 11"39 in de finale van de 100 meter en katapulteert zichzelf zo naar de tweede plaats op de ranking aller tijden. Kim Gevaert is de enige landgenote die ooit sneller liep dan Rosius over 100 meter.

In de eerste meters leken de concurrentes nog min of meer te kunnen volgen, maar al snel vloog Rani Rosius/AVT op indrukwekkende wijze van alles en iedereen weg tijdens de finale van de 100m. Het scorebord zei 11"39, naar Belgische normen een absolute toptijd. Rani rukt op naar een gedeelde tweede plaats op de ranking aller tijden, een plaats die ze deelt met olympisch kampioene Olivia Borlée. De nummer één op die ranking blijft Kim Gevaert, een andere olympische kampioene, met 11"04. Nog even in herinnering brengen: Rani is nog altijd maar 20 jaar.

Zilver en brons waren in de 100m voor comeback-kid Cynthia Bolingo/CABW – terug na anderhalf jaar vol blessureleed - en Imke Vervaet/RCG in respectievelijk 11"63 en 11"68. De nummers twee en drie van de kortste afstand vochten het uit voor goud over 200m. Daar was het Imke die het haalde in een knappe 23"42, Cynthia volgde amper één honderdste later. Rani sloot haar mooie dag af met brons in 23"90, een evenaring van haar persoonlijk record.

In de 400m horden liet Europees beloftekampioene Paulien Couckuyt/VAC nog eens van zich spreken. Ze wilde proberen om in tegenstelling tot zaterdag in de reeksen haar ritme door te trekken in de laatste rechte lijn, en slaagde daar helemaal in. Het eindresultaat was 56"14, de tweede chrono uit haar carrière en dat na een blessurerijke winter. Chapeau. Op de hoge horden stond er geen maat op Anne Zagré/RESC, die op haar thuispiste naar een mooie 13"07 snelde. De titel was voor haar, maar met de chrono kon ze uiteindelijk niets, want er stond te veel wind in de rug voor een homologeerbare tijd.

Er sneuvelde op het BK ook een nationaal record. Cadette Merel Maes/ACW klaarde in het hoogspringen een fenomenale 1m84, meteen ook goed voor de titel bij de 'grote madammen'. Ook in de twee andere BK's die min of meer in het BK AC verwerkt waren, werd er bijzonder goed gepresteerd. Vanessa Sterckendries/OEH slingerde in Kessel-Lo haar hamer naar 67m62, een goeie halve meter onder haar Belgisch record. Hanne Maudens/VS sloot haar zevenkamp af met een meer dan degelijke 6.167 punten, met dank onder meer aan een indrukwekkende solo op de 800m die resulteerde in 2'06"31, een persoonlijk record.

De volledige uitslag kan je hier terugvinden en de uitslag van de hamercompetitie vind je hier terug.