09/12

BK veldlopen masters: triomf voor Kim Ruell en Karen Van Proeyen

ldq-1707

Kim Ruell in het truitje van z'n nieuwe club OLSE

De masters betwistten één dag voor het EK als 'test event' hun nationaal kampioenschap cross in het Park van Laken. Ze trotseerden regen, wind en heel veel modder. Bij de jongste masters (M/W35) kregen we met Kim Ruell en Karen Van Proeyen twee nieuwe frisse namen op de dubbele erelijst van 2023.

De EAA wil voor ieder EK cross graag een test event zien om het hele wedstrijddraaiboek te proefdraaien. Voor de masters een dankbare gelegenheid om er een uniek BK cross van te maken op het officiële EK-parcours. Al werd de omloop alsnog lichtjes aangepast om enkele stroken te sparen.  De opkomst lag beduidend hoger dan op de vorige edities. Mooi meegenomen: iedere deelnemer scoorde een gratis ticketje voor het EK zondag. We kregen twee reeksen voor de 50-plussers (vanaf W50 en M50), twee reeksen voor de 35-plussers (W35-W40-W45 en M35-M40-M45) en een mixed relays van 4x1000m. Allemaal netjes volgens het EK-protocol (dus met callroom, presentatie favorieten, mixed zone,..) 

Kim Ruell de sterkste en de slimste

Bij de M35 maakten Kevin Schauwaers/ACHL en Kim Ruell/OLSE er letterlijk en figuurlijk een spetterend duel van in de 5km lange ploeterpartij. Titelverdediger Schauwaers vertrok als een raket en liep al snel eenzaam voor de rest uit. Langzaam maar zeker dichtte Ruell de kloof en het duo ging samen de laatste ronde in. In een zware modderstrook plaatste Schauwaers een snedige demarrage. Zijn metgezel kraakte niet en forceerde even later op de laatste helling de beslissing. De leeggestreden Schauwaers moest nog toestaan hoe Olivier Remacle/HERV in de slotmeters hem nog het zilver afsnoepte. Kim Ruell was blij met z'n eerste titel bij de masters. "Ik had het onder controle. Ik voelde dat ik bergop de sterkste was en dat ik het in de laatste ronde kon afmaken", reageerde Ruell.  "Ik heb één tip voor wie morgen loopt: panikeer niet als je wat ver zit. Er is tijd genoeg om op te schuiven. Wees geduldig." Stijn Fincioen/OB finishte na een knap ingedeelde race als eerste in de categorie M40. De 45-jarige Steven Heemskerk/ATLA finishte twee tellen later als winnaar bij de M45. Z'n eerste titel in die leeftijdsgroep.  

Bij de vrouwen W35 demonstreerde Karen Van Proeyen/ROBA. Ze liep zowat van start tot finish op kop met een tiental seconden voorsprong op titelhoudster Lieselotte Beck/ACW (zilver) die na een lange blessureperiode weer boven water komt. Na haar crosstitel op 12 maart 2023 lag ze een volledige zomer in de lappenmand. Saskia Vens/AVR maakte het podium compleet. De overige titels gingen naar Nele Van Autreve/ACB (W40) en Carolien Haegens/AVLO (W45).

In de reeks van de M50 was er geen kruid gewassen tegen Arnaud Lecoeuche/JSMC. Stefan Rens/ACHL finishte als derde overall als eerste M55'er. Lizzy Immesoete/ACME knokte zich naar de zege bij de W50. Ze moest hard werken om de sterke Nicole Desille/FCH af te schudden, maar in de laatste ronde maakte ze vlot het verschil. Sabine Dejaeghere/AVR volgde als derde in de totaaluitslag en kroonde zich tot kampioene bij de W55. In de slotfase gaf ze Karen Peeters/BONH het nakijken. De laureaten bij de W/M 60 en ouder zijn terug te vinden in de uitslag (zie onder). De gemengde teamestafette was een kolfje naar de hand van As Rieme. Het kwartet met Ruud Naudts, Linda Hermans, Tom Meire en Petra Bruggeman ploeterde naar een redelijk vlotte overwinning. 

De uitslagen van het BK cross voor masters zijn hier te raadplegen. 

 

Jeugdprogramma op zondag afgelast

De wedstrijd voor masters gold ook als CrossCup-manche. De jeugdatleten hebben minder geluk. Het volledige ochtendprogramma (kangoeroes, benjamins, pupillen, miniemen, cadetten, scholieren) op zondag werd afgelast. Dat leest u hier.