26/02

BK veldlopen: Eerste hoofdprijs voor Lisa Rooms, vierde voor Isaac Kimeli

anad-0889
Het lijkt een wetmatigheid, maar ook dit jaar was een stralende zon weer van de partij op het BK veldlopen in Laken. De favorieten maakten er hun rol waar en dat betekende een allereerste nationale titel voor Lisa Rooms en een vierde keer de hoofdvogel voor Isaac Kimeli. Vanaf nu is het aftellen geblazen naar het EK op hetzelfde parcours in Laken op 10 december.

Bij de vrouwen draaide het zoals verwacht uit op een duel tussen Lisa Rooms/AVLO en Chloé Herbiet/WACO. De twee bleven lang samen, tot Lisa iets voor het ingaan van de laatste ronde een definitief gaatje sloeg. Ze snelde zo naar haar eerste nationale titel en is ook eindwinnares van de CrossCup. Chloé liep onbedreigd naar de tweede plaats, de nog maar 22-jarige Juliette Thomas/DAMP was een verrassende derde.

Bij de mannen was het zowaar nog spannender, want een vijftal ging samen de slotronde in. Uiteindelijk wist Isaac Kimeli/OEH wel relatief vlot weg te lopen en zo naar wat al zijn vierde Belgische veldlooptitel is te vlammen. De spurt om de tweede plaats was akelig spannend met drie mannen die binnen één seconde finishten. Het was uiteindelijk Pieter-Jan Hannes/ACHL die aan het langste eind trok, voor Guillaume Grimard/DCLA en Dorian Boulvin/CABW. Isaac is de eindwinnaar van de CrossCup.

Topfavoriete Annelies Nijssen/ATLA ontbrak geblesseerd in de korte cross bij de vrouwen en dus werd het een open wedstrijd. Mariska Parewyck/EA leek even zegezeker toen ze een grote kloof had, maar Marie Bilo/ASVO ging er nog over en verraste met BK-goud op haar negentiende. Mariska was tweede en wint ook de CrossCup, de derde plaats ging naar Lotte Scheldeman/ALVA.

Bij de mannen nam Antoine Senard/SER het meeste initiatief in de korte cross, maar hij zou uiteindelijk als derde eindigen. In de laatste afdaling toonde Stijn Baeten/DCLA zich de sterkste en de snelste om zo op de nationale titel af te stevenen voor Lennert Dewulf/RCG. Maxime Delvoie/CSDY was vierde en is eindwinnaar van de CrossCup.

Bij de juniores heten de nieuwe nationale kampioenen Charlotte Penneman/ACW en Mathis Lievens/VAC. Bij de scholieren meisjes won Alison Debouver/AVMO bij de eerstejaars en Astrid Van Breedam/AVLL bij de tweedejaars. Bij de jongens waren dat eerstejaars Willem Renders/HCO en tweedejaars Sem Serrano/KAAG. Bij de cadetten meisjes was Fran Van Hollebeke/FLAC de sterkste eerstejaars en Malia Jacquemin/DAMP de beste tweedejaars. Bij de jongens won Roel Damman/HCO bij de eerstejaars en Kilani Njema/EA bij de tweedejaars.