05/02

BK Meerkampen: VAC domineert bij de seniores

mini-d4s7842
Het kruim van de nationale meerkamptop begaf zich het voorbije weekend naar Gent voor het tweedaags Belgisch kampioenschap meerkampen. Ook de VAL-titels werden uitgereikt aan liefst elf kersvers Vlaams kampioenen.

Belgisch kampioene van 2016, Nafi Thiam, nam zelf niet deel maar kwam wel haar vriend Niels Pittomvils/VAC aanmoedigen. De steun hielp want Niels kroonde zich, mede dankzij 5m40 met de polsstok, vlotjes tot Belgisch senioreskampioen. Niels begon eerder matig aan zijn eerste dag en het was Sander Maes/AVT die de leiding had na vijf van de zeven nummers. De 5m40 in het polsstokspringen bracht echter voldoende punten op om afstand te nemen. Onze huidige nummer twee na Thomas Van Der Plaetsen, haalde het vlotjes met 5.966 punten. Dat is ruim boven de nationale kwalificatie-eis van 5.793 punten, maar of dat effectief voldoende is voor deelname aan het EK-indoor, hangt af van de Europese atletiekfederatie, die de meerkampers rechtstreeks inviteert voor dat EK. Ook clubgenote Noor Vidts/VAC had EK-ambities. Die zette ze extra in de verf in het verspringen waar ze met haar 6m21 naar de achtste plaats allertijden klimt. Uiteindelijk kwam ze net te kort maar haar 4.297 punten betekende wel een nieuw persoonlijk record en de derde prestatie ooit neergezet door een Belgische seniore.

Ook junior Jean-Baptiste Nutte/DS schreef een beetje geschiedenis. Met 5.421 punten nestelt hij zich op een derde plek in de allertijden ranglijsten. Scholier Tristan Glorie/MACW haalde persoonlijke records in de 60m (7”06), het verspringen (7m31), het kogelstoten (13m65) en de 60m horden (8”36). In totaal sprokkelde hij 5.410 punten wat goed is voor een tweede plek allertijden. Enkel Jorg Vanlierde (5.502p) deed vorig jaar nog iets beter. Eerstejaarsscholiere Nina Hespel/DCLA won overtuigend met 3.644 punten (8ste aller tijden).

Bekijk hier de resultaten.