09/10

BK Marathon: eerste nationale titels voor favorieten

-jd16801web
Zowel Stijn De Vulder/ACG als Ann-Sophie Claeys/RCG hebben hun favorietenrol bij het Belgisch marathonkampioenschap in Eindhoven waargemaakt. Beide Oost-Vlaamse atleten ondervonden in een zonnig Zuid-Holland geen enkele moeite om hun allereerste titel in de hoogste categorie binnen te halen.

Na de onvermijdbare Afrikanen, streed Stijn De Vulder lange tijd mee in de eerste groep die Europees getint was. De Geraardsbergenaar, aan zijn derde marathon toe, had de ervaren Lander Van Droogenbroeck/DAC opgetrommeld om tot ruim halfweg tempo te maken. Toen Lander wegviel, stond Stijn er alleen voor en zocht hij naar het juiste ritme. “Op een bepaald ogenblik kreeg ik een Tanzaniaan in’t vizier, en toen werd ik allicht wat overmoedig. Ik beende hem snel bij, maar ging daarbij iets te diep in het rood. Kwam daarbij nog een flinke blaar in de slotkilometers en het werd nog een moeilijke finish." Stijn moest nog de beste plaats als eerste niet-Afrikaan in de slotmeters afstaan aan plaatselijke Eindhovenaar Harm Sengers, maar de nationale titel kon hem niet ontsnappen. Hij werd 12de. "Uiteindelijk ben ik uiteraard heel tevreden met deze eerste Belgische titel bij de seniores, maar ik had toch een tikkeltje sneller verwacht. Nu strandde ik al voor de derde keer in evenveel marathons bij 2u19” (2u19'53").

Spannender ging het er aan toe voor de overige medailles. Halfweg kwam een Belgisch trio nog samen door, weliswaar op flinke afstand van De Vulder. Toen de tempomaker daar wegviel, schudde Kristof Nackaerts/LYRA even aan de boom en master Bart Verschoren/DAC moest de rol lossen. De derde vluchter, Gerd Devos/DCLA kon nog even opnieuw aansluiten bij de kleine Lyranaar, maar bij een tweede prik, stormde Nackaerts definitief naar het zilver toe, één stapje hoger dan vorig jaar. Devos, in het voorjaar nog eerste niet-Afrikaan in Antwerpen, klom op zijn eerste nationale podium. Zowel Kristof (2u22'55") als Gerd (2u24'01") verbeterden hun besttijden met een flinke marge. Bart Verschoren maakte een moeilijke tweede koershelft mee en liep in 2u28'32" over de eindstreep. Daarmee moest hij de masterzege aan Davy Acke/HALE laten die na 2u27'29" over de finish bolde.

Bij de vrouwen kende Ann Sophie Claeys ook al niet de minste problemen om haar nationaal kampioenschap goed af te ronden. De Gentse, vorig jaar nog derde na onder meer Olympiër Els Rens die nu een aandachtige toeschouwer was, werd nu nooit bedreigd en klokte met 2u49'28" ook al een besttijd. De verrassende plus 45-er, Lieve Palmans/SACN, die haar marathondebuut met zilver afrondde, klokte een leuke 2u57'31". Brugse Sophie Van Biervliet - ook al W40 - kreeg voor haar 2u59'37" het brons..

De marathon werd gewonnen door tempomaker Festus Talam. De Kenyaan haspelde, ondanks een wegvergissing in de slotfase, zijn 42 kilometer af in een stevige 2u06'26" en misliep daardoor waarschijnlijk het parcoursrecord. Zijn twee landgenoten op het podium kwamen tot 2u08'00" en 2u09'19". Vier lopers bleven beneden 2u10'.

Bekijk hier de site van organisator Eindhoven.