20/10

BK Hamer Cad/Sch/Jun/Bel: VAC met drie titels

lagrou-ilke-2020-kessel-lo-bk-ac-hamer-dva

Ilke Lagrou

De Belgische titels bij de seniores werden midden augustus al verdeeld en bij de masters stond eind september de medaillestrijd gepland. Voor de Belgische titels bij de cadetten, scholieren, juniores en beloften werd in Mol gestreden. Ilke Lagrou en Kobe Gieghase wonnen overtuigend voor VAC bij de beloften en dankzij Stan Creemers bij de cadetten haalde VAC maar liefst drie titels binnen.

Bij de cadetten meisjes was Fran Ceunen/VMOL de beste in een nieuw persoonlijk record van 46m14. Ze deed meer dan vier meter beter dan voorheen en dat brengt haar op de zestiende plaats in de ranglijst aller tijden. Vorig jaar won Fran al zilver, maar dit jaar mocht ze één trapje hoger plaatsnemen. Morgane Van Daele/ACME wierp voor het eerst voorbij 40 meter en pakte zilver met 40m40. Clara Scuttenaire/CABW werd derde in haar tweede hamercompetitie ooit met 35m68. Bij de jongens was Stan Creemers/VAC de beste met 38m50. Net zoals Fran pakte Stan de titel in een nieuw persoonlijk record. Hij hield Jens Keerman/HAC achter zich. De jongeman uit Tornhout had wel een topdag, want hij brak zijn persoonlijk record met maar liefst negen meter. Het nieuwe PR van Jens staat nu op 34m31. Viktor Berckvens/ATAC pakte het brons met 31m73, eveneens een persoonlijk record.

Vorig jaar werd Lotte Declerck/HAC nog derde op het KVV Hamer, na Maureen Wyns/OEH en Froukje Heylen/AVT. Dit jaar trad het trio aan bij de scholieren en kregen ze concurrentie van de uittredende scholierenkampioene, Maité Van Daele/ACME. Lotte hield ze allemaal achter zich met een knappe 48m06. Ze komt daarmee de top twintig aller tijden binnen. Maité werd tweede met 43m65 en Froukje derde met 42m50. Bij de jongens greep Devlin Neyens/VMOL opnieuw het goud. Net zoals vorig jaar bij de cadetten ging hij Anthony Bettolo/ARCH vooraf. Vorig jaar had Devlin zo’n twee meter voorsprong op Anthony. Een leeftijdscategorie hoger wierp Devlin de één kilogram zwaardere hamer een kleine vijf meter verder dan Anthony dankzij een winnende 59m09 tegenover 54m16 voor Anthony. Die afstanden zijn geen PR voor zowel Devlin als Anthony, want dit seizoen wierpen de twee eerstejaarsscholieren al voorbij zestig meter. Tweedejaars Rik Vijgen/OLSE pakte net zoals vorig jaar het scholierenbrons met 50m23. Ook geen PR voor hem, want een week voor het BK wierp Rik al een eerste keer voorbij 50 meter met 50m94. Het ging goed die dag, want ook in kogelstoten zette Rik toen een PR neer. Hij stootte toen voor het eerst voorbij elf meter met 11m27.

Bij de juniores dames won Evi Vercruysse/DCLA overtuigend. Net zoals vorig jaar haalde Evi het voor Inez Dewulf/HAC. Met 54m59 ging Evi voor het eerst voorbij 54 meter. Inez kwam als tweede tot 45m47 en Jana Van Puyvelde/VOLH werd derde met 42m12. Bij de mannen was de titel voor Mathis Demey/CSDY. Hij won in een nieuw persoonlijk record van 55m42 voor Tim Bruggeman/ACME met 34m83 en Gaspard Roumache/HUY met 27m35. Intussen heeft Mathis niet stilgezeten, want afgelopen weekend wierp hij alweer verder met de zes kilogram zware hamer. Met 57m64 komt hij de top twintig aller tijden bij juniores binnen.

Bij de beloften dames was Ilke Lagrou/VAC de grote favoriete. Ze won overtuigend met 57m17. Een knappe afstand, hoewel ze twee meter onder haar PR bleef dat ze een week voordien op 59m22 bracht. Haar nieuw PR brengt Ilke wel op de derde plaats aller tijden bij de alle categorieën. Wege Vanbaelenberghe/RCG werd tweede met 46m55 en Vie Lucas/KAAG werd niet veel verder derde met 45m42. Evelyne Claes/RCT viel met 45m21 nipt naast het podium. Bij de beloften mannen ging de titel ook naar Vilvoorde dankzij een overwinning van Kobe Gieghase/VAC. Hij won overtuigend met 58m59 en bleef amper 60 centimeter onder zijn persoonlijk record dat hij tijdens het BK AC neerzette. Florian Vangermeersch/MOHA werd tweede met 45m16 en Florian Ligneel/ZA derde met 44m89.