05/09

BK Estafetten: hoogstaande strijd met vier Belgische records

img-2010-min

Laure Bilo, Ilana Hanssens, Margo Van Puyvelde en Margaux Bastil

Het werd genieten in Kessel-Lo van een bijzonder hoogstaand BK estafetten, want na een lange zomer vol kampioenschappen hadden de Belgische atleten nog wat in de tank. Met vier Belgische records werd knap gepresteerd onder een stralende zon. De damesploeg van ASV Oudenaarde liep het 30 jaar oude BR voor clubs op de 4x400m van de tabellen, terwijl de dames van Lyra het BR voor clubs op de 4x100m op hun naam brachten. Eerder op de dag pakte Looise en AS Rieme de BR’s op de 4x400m mixed alle categorieën en masters. Verder waren de mannen van Lyra opnieuw goed voor de sprintdubbel, terwijl Eendracht Aalst domineerde op de 4x800m bij de alle categorieën.

De 4x400m mixed kende veel belangstelling met liefst tien ploegen aan de start bij de alle categorieën. Het werd een intense strijd tussen Looise en Excelsior, waarbij slotloopsters Messalina Pieroni/LOOI de beste eindsprint had. Samen met Simone Ambrico/LOOI, Alicia Colla/LOOI en Wout Bex/LOOI klokte ze 3’29”55, waarmee het viertal zich Belgisch recordhouder op de mixed relay voor clubs mag noemen. Voordien had AS Rieme hetzelfde gerealiseerd bij de masters met een eerste BR 4x400m mixed M/W35 met 3’59”26.

LYRA verschalkt RCG  

Bij de vrouwen trok Lyra met snelste tijd uit de reeksen richting finale. Racing Club Gent bracht nog Justine Goossens/RCG in de ploeg, maar Imke Vervaet/RCG en teamgenoten beten hun tanden stuk op het Lierse viertal. Hasse Hutsebaut/LYRA, Elise Mehuys/LYRA, Lynn Beck/LYRA en Lien Torfs/LYRA liep naar winst in 45”81 tegenover 45”96 voor RCG. Met die tijd doen ze ook beter dan de 45”84 van VAC, oftewel het vorige Belgische record voor clubs met Kim Gevaert/VAC en Elodie Ouedraogo/VAC uit 2001. De Belgische vrouwen waren nog niet uitgelopen, want op de 4x400m kregen we een sterk bezette tweede reeks met ASV Oudenaarde en Daring Club Leuven. Margo Van Puyvelde/ASVO bracht haar ploeg als startloopster vooraan de wedstrijd. Nadien kon scholiere Margaux Bastil/ASVO in het spoor blijven van Nina Hespel/DCLA, waarna Laure Bilo/ASVO en Ilana Hanssens/ASVO wegstormden van de concurrentie om te finishen in 3’42”32. Met die tijd duiken ze onder het vorige Belgische record voor club van KAA Gent uit 1992. Het vierde BR van de dag was een feit!

EA andermaal overtuigend op 4x800m

Op de 4x800m waren alle ogen gericht op de teams van Eendracht Aalst, zowel bij de mannen als de vrouwen. De laatste vochten een strijd uit met Lyra, maar slotloopster Mariska Parewyck/EA kreeg voldoende voorsprong om comfortabel naar winst te lopen met 9’08”27. Bij de mannen werd het van bij de start een solorace. Dries Van Nieuwenhove/EA liet de concurrentie meteen achter zich, waarna Stijn Van Nieuwenhove/EA, Marius De Bruyn/EA en Ruben Verheyden/EA eveneens stevig doortrokken. Met 7’33”05 doet het team beter dan ook, maar miste een plekje in de top tien aller tijden. Ook de 4x1500m viel in Oost-Vlaamse handen dankzij Lebbeekse AC. In de jongere leeftijdscategorieën liet KAA Gent opnieuw van zich horen met liefst vier titels. De cadetten en scholieren meisjes wonnen de 4x100m, terwijl de jongens beide titels grepen op de 4x800m.

De volledige uitslag van het BK estafetten vind je hier.