01/09

BK dag 2: Hanne Claes en Paulien Couckuyt stuwen mekaar naar supertijd

-ldq9536

Paulien Couckuyt en Hanne Claes

De tweede dag van het BK AC in Brussel kreeg zijn hoogtepunt meteen bij het eerste loopnummer. Belgian Cheetahs Hanne Claes en Paulien Couckuyt deden mekaar in de 400 meter horden boven zichzelf uitstijgen, waardoor Claes nu naar de Olympische Spelen mag en Couckuyt naar het WK in Doha. Jonathan Sacoor won een titanenstrijd in de 400 meter zonder horden, maar kwam één honderdste tekort voor Doha.

Hanne Claes/RESC was net iets sneller weg dan Paulien Couckuyt/AVKA, maar in de laatste bocht nam de Europese beloftekampioene over. Ze leek voor de verrassing te gaan zorgen, maar in de laatste rechte lijn herstelde Hanne de pikorde. Paulien was er niet rouwig om, want de chrono’s waren voor allebei fantastisch: 55.36 en 55.46. Hanne mag daardoor naar de Spelen in Tokio, Paulien naar het WK in Doha. Dubbel feest! Over dezelfde afstand was er bij de mannen een zege plus mooie besttijd voor Julien Watrin/DAMP in 49.92.

Een tweede vrouwenduel om duimen en vingers van af te likken kwam er in de 200 meter. Imke Vervaet/RCG ging in de laatste meters voorbij Manon Depuydt/ACME, maar ook hier gold dat beide atletes meer dan tevreden mochten zijn met de chrono’s: 23.25 voor Imke, 23.26 voor Manon, in beide gevallen persoonlijke records. Manon had tevoren bovendien al de 100 meter gewonnen in 11.61. Op de baanronde was Camille Laus/RCB snel: 52.27.

Ook op de hoge horden was het leuk om volgen. Anne Zagré/RESC won makkelijk in 13.10, Nafi Thiam/RFCL verraste door Eline Berings/RCG van zilver te houden. Nafi lukte een seizoensbeste van 13.36, Eline volgde twee honderdsten later.

Thomas Carmoy/CRAC was de beste kamper op het BK: de Europese junioreskampioene wipte in het hoogspringen over 2m20, ruim voldoende voor de titel. Met Michael Obasuyi/OEH toonde nog een andere jonge wolf zijn goeie vorm door de 110 meter horden te winnen in 13.57, slechts elf honderdsten te traag voor Doha. Een eervolle vermelding verdient zonder enige twijfel ook Pieter Claus/EA. Na een minder seizoen slaagde hij erin om al voor de vierde keer op rij de titel te veroveren in de 1.500 meter in 3:51.29.

Afsluiten doen we met de 400 meter, die nu al zo vele jaren om van te smullen is op het BK en ook nu weer niet ontgoochelde. Jonathan Sacoor/OEH had in de reeksen geen te beste beurt gemaakt, maar vertrok als een speer en hield stand. Hij maakte een einde – al dan niet voorlopig – aan het tijdperk Borlée op het hoogste BK-schavotje. De 45.31 van Jonathan mag heel sterk genoemd worden, maar is wel één honderdste te traag voor Doha. Kevin Borlée/RCB vindt ook zijn vorm terug en was tweede in 45.61, Dylan Borlée/RCB derde in 45.73.