31/08

BK AMH dag 1: verspringrecords voor Haenen en Van Velthoven

gitte-haenen

BK AMH dag 1: sterke verspringrecords

In een bloedheet Koning Boudewijnstadion werden zaterdag 80 medailles verdeeld tijdens het Belgisch Kampioenschap voor atleten met een handicap. Blikvangers waren verspringers met enerzijds Gitte Haenen/KAAG (FYS-63) en anderzijds Connor Van Velthoven/LYRA (VE-21).

Zowel atleten met een verstandelijke (VE), fysieke (FYS) als visuele (VI) beperking kwamen aan bod tijdens deze eerste kampioenschapsdag. In totaal waren ze met 72 en leverden ze 114 prestaties.

De meest opvallende prestatie was deze van Gitte Haenen/KAAG in het verspringen. De zilveren medaille van het EK 2018 verpulverde haar verspringrecord met 20cm tot 4m50 waarmee ze op de tweede plaats komt op de wereldranglijst. Veelbelovend voor het Para-WK dat van 7 tot 15 november doorgaat in Dubai.
"Ik wist dat deze prestatie er in zat, tijdens de trainingen ging het ook al vlot. Toch denk ik dat er nog progressie mogelijk is richting het WK", aldus Gitte, die na een blessureperiode opnieuw blaakt van vertrouwen.

Bij de atleten met een verstandelijke handicap was het de jonge Connor Van Velthoven/LYRA.  Na winst over 100m verpulverde hij als 18-jarige het 2 jaar oude record van Ruben Schreurs met 36cm tot 5m48. "Connor heeft nog een goede progressiemarge. Zijn snelheid bij het springen kan nog geoptimaliseerd worden. De tijd is rijp om hem bij de valide atleten te laten meetrainen", aldus begeleidster Katia Casteels.

Nieuw op het programma was het Race Runnen, een discipline waarbij atleten met hersenletsels zich voortbewegen met een soort driewieler zonder pedalen. Twee jonge knapen namen voor het eerst deel aan hun Belgisch Kampioenschap. Het was de 14-jarige Yarno Van Camp die tweemaal goud won over 100m en 400m.

Andere dubbelslagen waren er voor onze internationale bladerunner David Delespesse (FYS-62)/OEH over 400m en in het verspringen, voor zittend werpster Liesbeth Moons (FYS-57)/OEH in het discuswerpen en het speerwerpen, voor Hilke Gijbrechts (FYS-35)/LYRA in het kogelstoten en het speerwerpen.

Bij de atleten met een verstandelijke handicap blonk WK-atlete Anke Sneyers/LOOI uit over 100m en 400m en haalden twee HAC-atleten een dubbel met Jonathan Cuypers in het hoogspringen en het kogelstoten en  Amy De Brauwer over 200m en in het verspringen. In het werpen kon Natascha Van Hecke haar dubbelslag van 2018 herhalen in het kogelstoten en het discuwerpen.

Zondag is het uitkijken naar de atleten met een fysieke handicap en de wheelers, over 100m en 200m.

De volledige resultaten van het BK AMH - dag 1.