03/08

BK 10K: Koen Naert en Hanne Verbruggen zoals in 2017

mini-jdc-8408-00001

Europees marathonkampioen Koen Naert: nu ook nationaal kampioen 10K. Angelo Vandecasteele en Michael Brandenbourg pakten de andere podiumplaatsen.

Het 4de BK 10 kilometer op de weg vond, net als de drie eerdere edities, plaats in het kader van de Optiek Sonck Street Race in Lokeren. De hitteslag van vorig jaar bleef uit. Zo kwamen onder een bewolkte hemel 611 lopers aan tegenover 499 in 2016, 556 in 2017 en 413 vorig jaar. De kampioenen bleken net zoals in 2017 Koen Naert/RESC en Hanne Verbruggen/VITA.

Europees marathonkampioen Koen Naert bracht tevens zijn wedstrijdrecord van 29’32” op 29’20”. Arnaud Dely/SER, de duatleet, die 3de werd bij het BK-cross U23, stak als eerste zijn neus aan het venster. Koen Naert liep de Luikenaar, die uiteindelijk net naast het podium viel, na 1 km voorbij. Steven Casteele/KKS haakte als enige zijn wagentje aan. De Wevelgemnaar loste na één kilometer aanklampen ook definitief de rol en kwam als 7de één plaats na broer Mathijs Casteele/KKS aan. Koen Naert soleerde een voorsprong bijeen van 29 seconden. Angelo Vandecasteele/RIEM, die amper drie dagen eerder in het ziekenhuis zijn ontwrichte schouder in de kom liet plaatsen, ontdeed zich in de slotkilometer van Michael Brandenbourg/ARCH (3de in 29’54”) en werd 2de.  35-jarige Nick Van Peborgh/ACBR (M35, 30’44”), die eind mei een operatie onderging wegens hartritmestoornissen, ging als 10de en eerste master West-Vlaams crosskampioen Alexander Diaz Rodriguez/BEHO (M40, 30’47”) en Lander Van Droogenbroeck/DAC (M35, 31’22”) vooraf.

In tegenstelling tot de mannen viel de beslissing in de titelstrijd bij de vrouwen pas in de slotkilometer. Nina Lauwaert/ROBA, die op basis van haar 32’52”29 bij de Europacup 10.000m op 6 juli in Londen als titelfavoriete van start ging, was meteen op achtervolgen aangewezen. De titelverdedigster viel op de Lokerse kunststofpiste. Zij beende na niet eens 2 km Hanne Verbruggen/VITA, die in Londen goed was voor 33’30”67, bij. Deze krachtinspanning had gevolgen. Hanne bleef het tempo maken met Nina in haar zog. De 26-jarige lerares biologie uit het Vlaams-Brabantse Herne ontdeed zich nog voor het ultieme rondje op de kunststofpiste van de 5 jaar oudere Waaslandse en won met 6 seconden voorsprong. Zij werd in 2017 2de , maar toch kampioene en verwees toen ook Nina Lauwaert naar het zilver. Winnares Louise Carton/ACME bleek in 2017 niet tijdig ingeschreven voor het BK en bracht buiten wedstrijd het wedstrijdrecord op 32’40”. Dat bleef vandaag met 21” overeind. Lokerse Eline Dalemans/AVLO maakte 1’19” na Hanne Verbruggen het podium vol. Mieke Gorissen/ADD (W35, 34’44”), dit jaar Belgisch crosskampioene W35, onderscheidde zich als 4de en beste master. Titelverdedigster Charline Vanneste/AVMO (W35, 36’20”) en Veerle Vloeberghs/GRIM (W40 37’30”) werden 2de en 3de master.